KulturaVisoko

ADVAITA: Otvoreno pismo premijeru Turske

OTVORENO PISMO PREMIJERU TURSKE

Poštovani premijeru vlade Republike Turske,
Osjećam potrebu da Vam u ime Udruženja građana koje vodim i u svoje lično ime izrazim duboku zahvalnost za pomoć u obnavljanju kulturnih i vjerskih spomenika u našoj voljenoj domovini Bosni i Hercegovini, a koje smo sami kao zavađena braća porušili u nedavnom nesrećnom ratu.

Primjećujemo da, na žalost, ima i nekih ljudi pa čak i grupacija koji ne
gledaju pozitivno na ta Vaša uzvišena djela. Oni Vam prigovaraju kako Vi obnavljate samo objekte koje je izgradila Otomanska imperija. A onda na toj osnovi izvode nebulozne zaključke i projekcije kako Vi, navodno, pripremate restauraciju turskih imperijalističkih pretenzija i uticaja.

Htjeli ili ne htjeli, prisutvo takvih mišljenja u medijima u velikoj mjeri baca loše svjetlo na Vaša plemenita nastojanja, te sam Vam kao Bosanac koji bolje od bilo koga sa strane poznaje Dušu Bosansku odlučio predložiti još neke aktivnosti kako bi Vaša plemenita namjera mogla zasjati punim svjetlom. To bi onda, dakako, poboljšalo i međusobne odnose između svih naših naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) sa Vašim narodom, Turcima. Iz toga bi proizašli mnogi zdravi plodovi, koji ne bi u sebi nosili nikakav teret prošlosti i bilo čije hegemonije. Dakle, poštovani Premijeru, predlažem da u svojim  istupima i projektima uvijek i neizostavno imate u vidu sledeće  činjenice:

1. Nije Otomansko carstvo u Bosnu, Srbiju i Crnu Goru došlo kao donosilac dobra, nego kao okupaciona sila koja je uništila sve naše tadašnje države, koje su bile relativno moćne i ugledne. Mnogi kažu da je sredjevjekovna Bosna bila jedna od najdemokratskijih i najuzvišenijih država u povijesti ljudskog roda.

2. Otomanska imperija, ili haos koji je tada nastao, je pored rušenja naših država i ubijanja naših kraljeva, rušila i naše kulturno naslijeđe. Posebno je stradalo čak i svo kulturno nasleđa Bosne, jer je baš usljed premoćnog turskog uticaja došlo do podjele naroda na vjere i na toj osnovi nacije. Pa da Vam sada ne pravim listu sveg kulturnog dobra koje je tako nestalo, ja ću Vam predložiti da kao znak uistinu dobre namjere i dobre volje, a što duboko vjerujem da krasi Vašu plemenitu ličnost, za početak pokrenete inicijativu da Turska Obnovi Sabornu crkvu Bosansku, poznatiju kao Crkva Kralja Tvrtka Kotromanića, a čiji se temelji još uvijek vide i nalaze se u naselju pored Visokog (sa značenjem Uzvišeno, Prestonica). Naselje u kome su temelji crkve se danas zove Arnautovići (i to je dio rušenja bosanske kulturne baštine), a inače se zvalo Mile, sa značenjem Drage, Najdraže.

Pa ćemo onda, uvaženi premijeru, čim Vi restarurirate tu crkvu zajednički svi, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, dakako i Turci krenuti u obnovu najstarijeg evropskog univerziteta ili sveučilišta koje se nalazilo samo nekoliko kilometara daleko od Mila, u naselju koje i danas nosi isto ime kao i u doba Bosanske Države Moštre, sa značenjem Meštri tj. majstori znanja.

I onda našem Prijateljstvu, našoj slozi, ekonomskoj, kulturnoj saradnji ništa neće stajati na putu. A Bosna će jačati jer će se na osnovu obnove njenih najvažnijih državnih simbola stvarati osnova za izgradnju jedinstva naroda i istinskog, nepodijeljenog bosanskog identiteta.

Duboko uvjereni da Vaša uzvišena plemenitost neće propustiti  realizovati predloženo, i da ćete tim činom zadobiti najdublje poštovanje ne samo svih Bosanki i Bosanaca nego, možda, i cijele Planete, iskreno i od srca Vas pozdravljamo i želimo Vama i republici Turskoj svako dobro!

ADVAITA Udruženje za c(j)elovito zdravlje
BiH; Srbija
Mile Malešević, preds(j)ednik
e-mail: advaita@bih.net.ba
web: http://www.i-m.co/advaita/advaita/about.html
Skype: advaita.mile2

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close