Adriatic Group uspješno distribuira proizvode iz ex-YU u Evropu i planira širenje proizvodnje u BiH

Amir Bekić, generalni direktor kompanije Adriatic Group GmbH sa sjedištem u Beču koja je jedan je od vodećih distributera prehrambenih proizvoda s područja bivše Jugoslavije za tržište Evropske unije, izjavio je tokom nedavne prezentacije u glavnom gradu Austrije da je veliki broj ljudi s ovih prostora koji su 1990.-ih i kasnije otišli u zapadnu Evropu zadržao potrošačke navike i potrebe te da oni čine glavninu kupaca tih proizvoda.

(Fena)

Istakao je da treba biti realan i priznati da su privrede zemalja EU toliko razvijene da proizvođači iz bivše Jugoslavije ne mogu biti naročito konkurentni na tom tržištu, ali su proizvodi koje distribuiraju uspjeli pronaći svoje mjesto na policama trgovačkih lanaca širom Evrope te su uspjeli zainteresirati i domaće stanovnike, tako da Šveđani često kupuju ajvar, Austrijanci ćevape i slično.

Bekić je podsjetio da su počeci Adriatic Group vezani za osnivanje kompanije Brajlović GmbH 2002. u Beču koja je u tom gradu proizvodila mesne proizvode i plasirala ih širom Evrope, jer iz BiH te artikle nisu mogli izvoziti.

Dodao je da danas imaju distributerske firme u Stuttgartu, Londonu i Rotterdamu, dok u BiH imaju dvije fabrike – kod Bijeljine i Zvornika, koje se bave preradom voća i povrća pod brendom Natura koji je po njihovim informacijama trenutno najprodavaniji bh. brend u EU.

Također, u Živinicama su osnovali kompaniju Agrona koja se bavi organizacijom primarne poljoprivredne proizvodnje, prvenstveno krastavaca kornišona koji je prepoznat kao kultura koju je moguće izvoziti u neograničenim količinama u EU, te su uspostavili kvalitetne kontakte s nekoliko fabrika u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj kojima su samo u ovoj godini isporučili više od 3.000 tona krastavaca kornišona.

Bekić je naglasio je da su u Beču pokrenuli i pekaru koja proizvodi somune koje, osim prodavnica u tom gradu, kupuju u ugostitelji.

Pojasnio je da su najtraženiji proizvodi iz njihove ponude Vegeta, Argeta, te konditorski proizvodi iz Srbije, a kad je riječ o BiH, osim vlastitog brenda Natura, uspješno distribuiraju proizvode Klasa, Vispaka i Jamija.

Bekić je precizirao da Adriatic Group ukupno zapošljava 130 radnika, odnosno oko 300 uključujući sezonske radnike, te da ima oko 1.500 kooperanata, a u narednih pet godina planiraju uložiti najmanje šest miliona eura u u proizvodnju kornišona, malina, kupina, borovnica i šljiva za vlastite prerađivačke kapacitete i za inostrane kupce.

Upitan o mogućnosti izvoza visokokvalitetnih sireva u EU, Bekić je rekao da takvi proizvodi s nešto višom cijenom imaju svoju šansu u ugostiteljstvu, ali da nemaju dobar prolaz na općem tržištu koje je dosta vođeno cijenom, te da je pogrešna slika o EU kao tržištu s neograničenim finansijskim potencijalom jer je prilično problematično naplatiti i sve što je ugovoreno.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close