-TopSLIDENogometSportVisoko

Adnan Zamer Hodžić najbolji igrač 17. Svjetskog prvenstva dijaspore BiH u futsalu

Turska: Održano 17. Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u futsalu

Nakon dvije godine čekanja i otkazivanja konačno je održano Svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u futsalu.

Oko 200 mladih koji imaju porijeklo iz BiH se okupilo u Izmiru od 20-22. maja 2022 na najvećoj sportskoj manifestaciji bh.dijaspore, kojoj je ovo 17. put da se održava.

Na prvenstvu su učestvovale ekipe: Norveške, Švedske, Danske, Holandije, Finske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Velike Britanije, Francuske i Turske.

Pobjednik prvenstva je ekipa iz Njemačke, koja je pobijedila Austriju u finalnom meču. 

Do titule šampiona naši “Nijemci” su stigli odličnom igrom u kojoj su postigli 14, a primili samo 1 pogodak.
Nove šampione, ekipu iz Njemačke na SP u Izmiru predstavljali su: Srećko Mišković, Amar ČekićIvan Sudar, Mario Šimić, Valentino Gavrić, Andreas BerovićIvica Aman, Anto KajićMišel ČurčićDenis Hasanović (igrači), Haris Halilović, Denis Hasanović Nedžad Solunović (rukovodstvo ekipe).

Nakon završetka turnira organizovana je dodjela medalja i pehara najuspješnijim reprezentacijama i pojedincima. Najbolji golman turnira je Srećko Mišković iz Njemačke, najbolji strijelac Andreas Berović iz Njemačke, za najboljeg igrača turnira članovi sportske komisije SSD BiH proglasili su Adnana Hodžića iz Austrije, za najperspektivnijeg igrača Adnana Kvrgića iz Norveške, čija ekipa je dobila i pehar za fair-play igru.

Domaćin 17. SP bh. dijaspore u futsalu bila je Federacija Udruženja Kulture BiH u Turskoj.

Pokrovitellji prvenstva su i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Izmirska općina Karşıyaka, “Hayat TV” koji je medijski pokrio cijelo prvenstvo, Fudbalski / nogometni savez BiH i Fudbalska federacija Turske

Svjetskom prvenstvu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te ambasador BiH u Turskoj. 

Glavni organizator je Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH).  

BH Glas / Edin Hajder, predsjednik SBHUD

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close