Admir Fejzić iz Visokog: Od 20 koza može se zaraditi doktorska plaća

Admir Fejzić iz Visokog vlastitim primjerom pokazuje da je Bosna i Hercegovina perspektivna zemlja i da u njoj ima posla za sve koji žele raditi, bez obzira na tešku političku situaciju u zemlji, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovaj 25-godišnji veterinar šansu za nova radna mjesta vidi u malim farmama koza, koje ne broje više od 50 grla. Taj broj, objašnjava, dovoljan je da jedna porodica zarađuje daleko više nego što je prosjek u BiH.

– Moja farmica broji tek 20 koza, koje mi svaki dan daju oko 50 litara mlijeka. Jedan litar kozijeg mlijeka na tržištu košta četiri marke. Po ovoj računici, moje koze dnevno zarade oko 200 KM. Neka samo 30 posto od toga ostane meni, a 70 posto ide na održavanje koza, moja mjesećna plaća izađe oko 2000 KM – objašnjava Fejzić za agenciju Patria.

Admir je veterinar, i zajedno sa prijateljem Muhamedom vlasnike je privatne veterinarske stanice u blizini Visokog, a biznis sa kozama, kaže, pokrenuo je nedano kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živjeti.

– Kozije mlijeko se vrlo lahko proda. Kvalitetno je, izuzetno zdravo i traženo, a teško ga je nabaviti. Ako ga i ima kupiti u nekom tržnom centru, to je uvozno mlijeko. A ljudi bi da piju domaće – kaže Fejzić, koji će uskro, osim mlijeka, početi proizvoditi i koziji sir.

– Trenuno imam stado od 20 sanskih koza. Nedavno sam sa otoka Paga iz Hrvatske dovezao alpsku kozu, koja daje i od pet litara mlijeka – kaže Fejzić za Patriu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close