Adisa Omerbegović-Arapović: Nema napretka BiH bez ukidanja sistema privilegovanih

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sarajevo School of Science end Tehnology (SSST) Adisa Omerbegović-Arapović izjavila je da je danas, kada su ekonomske i mnoge druge slobode uskraćene bh. građanima, pravi trenutak za preispitivanje aktuelnog ekonomskog poretka.

Ona je na konferenciji “Kako kreirati ekonomski rast u BiH” koja je održana danas na Ilidži, istakla da su proteklih 20 godina dokaz neuspjeha u uspostavljanju tržišne ekonomije, te da su veliki broj nezaposlenih i radnika s minimalnim radničkim pravima i primanjima u “sivoj ekonomiji” dokazi nejednakih prava i sloboda na formalno slobodnom tržištu.

Omerbegović-Arapović tvrdi da interesi partikularnih grupa ne mogu biti osnova ekonomskog sistema, te da je problem ekonomske stagnacije nemoguće riješiti bez ukidanja privilegija pojedinih grupa i kategorija stanovništva protežiranih nauštrb svih koji su izvan tog sistema.

Po njenom mišljenju, liberalizacija i promoviranje jednakih prava i šansi za sve građane je preduvjet ekonomskog rasta.

Naglasila je da je oslobađanje od monopolističkog utjecaja političkih partija, oligarhija i interesnih grupa nužnost, kao i demonopolizacija javnog dobra, te da je prerogativ efikasnija regulacija tržišta usmjerena na ukidanje privilegiranih pozicija na tržištu rada, te dobara i usluga za nekolicinu povlaštenih.

Ekonomski fakultet Univerziteta SSST i Austrijski ekonomski centar organizirali su konferenciju “Kako kreirati ekonomski rast u BiH” koja je okupila predstavnike akademske zajednice i poduzetništva radi promoviranja slobodnog tržišta i jednakih šansi za sve.

Konferencija je ponudila konkretne odgovore na pitanja kako kreirati ekonomski rast i istovremeno osloboditi poduzetnički potencijal i zaštititi pravo na jednake mogućnosti i šanse, uključujući veća radnička prava, saopćeno je iz SSST-a.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close