Adil Osmanović novi mandatar?

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i dugogodišnji najbliži saradnik Sulejmana Tihića, preminulog predsjednika ove stranke, jedan je od najozbiljnijih kandidata za mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, potvrđeno je “Nezavisnim” iz nekoliko izvora.

Naravno, ovo sve pod uslovom da u narednih nekoliko sedmica dobijemo i konačni legitimitet ovih izbora na način da stranke pobjednice iz oba entiteta formiraju parlamentarnu većinu na nivou BiH.

Kako sada stvari stoje, SDA, HDZ BiH i SNSD već naredne sedmice otpočeće razgovore o formiranju državne vlasti. Ipak, izvjesno je da ovaj proces ni ovoga puta neće biti tako jednostavan, što potvrđuju informacije da su u toku paralelni kontakti nekih drugih političkih opcija koje namjeravaju zaobići neke od ovih stranaka, jer imaju vlastitu formulu formiranja većine.

Naposljetku, ne treba smetnuti s uma da mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH predlaže Predsjedništvo BiH, u kojem će, kako sada stvari stoje, sjediti i jedan opozicioni član – Mladen Ivanić, lider PDP-a i kandidat Saveza za promjene.

Sve ovo još tjera na oprez i ključne političke faktore, koji, međutim, polako počinju otvarati karte. Dakle, već je izvjesno da će, u skladu sa principom rotacije, novi predsjedavajuću Vijeća ministara biti Bošnjak, a po logici stvari – funkcioner SDA. I sam Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, nedavno je potvrdio da u tome nema ništa sporno.

“Za SNSD je princip rotacije apsolutno prihvatljiv. To je 2010. famozni Lagumdžija pokušao da prekrši, ali zahvaljujući čvrstom stavu srpskih i hrvatskih poslanika, rotacija je došla do hrvatskog predsjedavajućeg. Poštujemo princip rotacije po kojem bi sada predsjedavajući trebalo da bude Bošnjak, a pobjednička stranka u bošnjačkom nacionalnom korupusu je SDA”, kazao je nedavno Radojičić.

Za HDZ BiH ovo pitanje je pitanje principijelnosti. Tako Mato Franjičević, potpredsjednik ove stranke, naglašava da u pregovorima o formiranju državne vlasti treba da budu stranke koje su dobile većinsku podršku.

“I kod rotacije smo principijelni, kao što smo bili 2010, kada je bio red na Hrvata. Sad je red na Bošnjaka, a logično je da on bude iz stranke koja je dobila većinsku podršku. To je SDA”, zaključuje Franjičević, ističući da je za HDZ BiH prihvatljivo bilo koje ime “ukoliko ima dignitet”.

Sam Osmanović, koji je u svojoj karijeri obnašao brojne visoke funkcije u oba entiteta, navodi da organi SDA još nisu raspravljali o kadrovskim rješenjima za premijera FBiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara i sve ministre.

“Dogovorili smo se da Kadrovska komisija SDA predloži kvalitetan broj kadrova za pojedine pozicije i funkcije, a mi ih svakako imamo”, ističe Osmanović.

Na pitanje da li bi prihvatio kandidaturu za predsjedavajućeg, odgovara da je spreman prihvatiti svaku poziciju koju Kadrovska komisija i Predsjedništvo SDA predlože.

I Mile Lasić, univerzitetski profesor iz Mostara, inače dobar poznavalac političkih prilika u BiH, ističe da varijanta u kojoj bi se izborni pobjednici iz FBiH udružili sa relativnim pobjednikom iz RS “osigurava brzo konstituiranje vlasti po vertikali”.

“Međutim, paralelno teku procesi pokušaja zaobilaženja nekih od ovih stranaka, što je matematički moguće, ali zemlji ne bi donijeli ništa dobro. Dakle, sa stanovišta real-politike, bilo bi dobro da ovoga puta zaobiđemo eksperimente”, zaključuje Lasić.

Bajtal: Sve je moguće

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, smatra da stranke koje su već u vlasti imaju “pragmatskih i drugih razloga da u vlasti ostanu pošto-poto”.

“Oni ove izbore nisu smjeli izgubiti i sve će učiniti da ostanu na vlasti. Ipak, kod nas u BiH su uvijek bile interesne koalicije i tu će, prije svega, prevladati i interesna logika. Sve je moguće”, navodi Bajtal.

(Nezavisne novine)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close