“Account”: Korupcija svake sekunde “pojede” 40 KM

Korupcija u BiH svake sekunde “pojede” 40 KM, odnosno 12.000 KM za pet minuta, izjavila je Dženana Alađuz iz Antikorupcijske mreže u BiH “Account”. Ona je istakla da je cilj javne debate o temi “Zdravstvo i prioriteti BiH u prevenciji i borbi protiv korupcije”, koju je danas u Brčkom organizovala ova mreža, kreiranje prostora za otvoren dijalog o stanju korupcije u zdravstvu, neophodnost prevencije i suzbijanje njenih štetnih posljedica na ekonomski, pravni i instutucionalni sistem.


“Izračunali smo da korupcija u BiH svake sekunde `pojede` 40 KM odnosno 12.000 KM za pet minuta. Zamislite onda koliki je to iznos po jednom danu i šta bi se sve moglo uraditi da se taj novac upotrijebi za unapređenje života u ovoj zemlji”, rekla je Alađuzova.

Predstavnici nevladinog sektora, mjesnih zajednica, policije, medicinski radnici i sami građani imali su priliku da na današnjoj debati kažu da li, prema njihovom mišljenju, ima korupcije u brčanskom zdravstvu i u kojem obimu.

Preporuke učesnika proistekle iz debate biće integrisane u godišnji program rada za prevenciju i borbu protiv korupcije i naknadno predstavljene javnosti i odgovornim u zdravstvu.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close