-TopSLIDEPolitikaSvijet

Abdul Ghani Baradar nedvojbeni pobjednik dvadesetogodišnjeg rata

OVAJ TALIBANSKI VOĐA NEDVOJBENI JE POBJEDNIK DVADESETOGODIŠNJEG RATA

Abdul Ghani Baradar, jedan od talibanskih vođa i njihov suosnivač, oslobođen je iz pakistanskog zatvora na zahtjev SAD-a prije manje od 3 godine. 

Iz sukoba se izdignuo kao neprikosnoveni pobjednik dvadesetogodišnjeg rata. Dok je Haibatullah Akhundzada sveukupni vođa talibana, Baradar je njihov politički poglavar i njihovo naprepoznatljivije lice. Jučer navečer krenuo je iz svog ureda u Dohi u Kabul. U televizijskoj izjavi o padu Kabula rekao je da je pravi test talibana tek počeo i da moraju služiti naciji.

Priča o njegovom odraslom životu priča je o neprestanom, nemilosrdnom sukobu u zemlji.

Reputacija moćnog vojskovođe

Rođen u provinciji Uruzgan 1968. godine, borio se u afganistanskim mudžahedinima protiv Sovjeta 1980-ih. Nakon što su Rusi istjerani 1992. i kada je zemlja zapala u građanski rat između suparničkih vojskovođa, Baradar je u Kandaharu postavio medresu sa svojim bivšim zapovjednikom i poznatim šogorom Mohammadom Omarom. Zajedno su osnovali talibane, pokret koji su predvodili mladi islamski učenjaci posvećeni vjerskom pročišćenju zemlje i stvaranju emirata.

Potaknuti vjerskom žestinom, široko rasprostranjenom mržnjom prema vojskovođama i značajnom podrškom pakistanske agencije Inter-Services Intelligence (ISI), talibani su 1996. godine došli na vlast nakon niza zapanjujućih osvajanja provincijskih prijestolnica koje su iznenadile svijet. Baradar, zamjenik Mullaha Omara za kojeg se vjerovalo da je vrlo učinkovit strateg, bio je ključna karika tih pobjeda.

Baradar je imao niz vojnih i administrativnih uloga u petogodišnjem talibanskom režimu, a do trenutka kad su ga SAD i njihovi afganistanski saveznici svrgnuli, bio je zamjenik ministra obrane.

Tijekom 20-godišnjeg talibanskog izgnanstva, Baradar je imao reputaciju moćnog vojskovođe.

Obamina se administracija, međutim, više bojala njegove vojne ekspertize nego što je vjerovala u njegove, navodno, politički umjerenije stavove. CIA mu je 2010. ušla u trag do Karachija, a u veljači te godine uvjerila je ISI da ga uhiti, prenosi Jutarnji.hr.

Potpisivanje ugovora u Dohi

Međutim, 2018. stav Washingtona se promijenio i afganistanski izaslanik Donalda Trumpa, Zalmay Khalilzad, zatražio je od Pakistanaca da oslobode Baradara kako bi mogao voditi pregovore u Kataru, na temelju uvjerenja da će se zadovoljiti dogovorom o podjeli vlasti. “Nikada nisam vidio bilo kakvu stvarnu potkrepu te točke, ali samo je preuzeo neku vrstu mitske ideje”, rekao je bivši dužnosnik.

Baradar je u veljači 2020. godine potpisao s SAD-om u Dohi, što je Trumpova administracija pozdravila kao korak prema miru, ali koje se sada čini samo kao otvoren put za potpunu pobjedu talibana.

Nakon sporazuma SAD-a i talibana da se međusobno ne bore, trebali su uslijediti pregovori o podjeli vlasti između talibana i kabulske vlade Ashrafa Ghanija. Ti su razgovori malo napredovali, a zatim je došlo do posrtanja. Sada je jasno da su se Baradar i talibani igrali neko vrijeme, čekajući da Amerikanci odu i pripremali posljednju ofenzivu. Baradara je život naučio strpljenju i vjeri u konačnu pobjedu, piše Guardian.

SB

Naslovna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close