A-SDA Kakanj: Ekonomski i privredni pad i sve veća nazaposlenost u Općini Kakanj

Da je pohabana politika vladajućih stranaka na lokalnom nivou na izdisaju, najbolje pokazuje posljednja maratonska sjednica Općinskog vijeća Kakanj koja je privedena kraju za manje od dva sata. Vjerovatni razlog malog broja ponuđenih tačaka dnevnog reda kao i brzog završetka sjednice je što  predvodnici većine u zakonodavnoj općinskoj, zajedno sa izvršnom vlašću, dolaze iz iste političke opcije, pa sada, posebno pred izbore, nema potrebe za natezanjima oko neugodnih pitanja koja mogu ugroziti predizborni renome lokalne minioligarhije.

Pored malog broja tačaka pažnju je privukla Informacija o stanju zaposlenosti i nezaposlenosti na području općine Kakanj za 2013. godinu čijem je elaboriranju također pristupio i općinski načelnik koji je, dobro znajući da su ga obećanja o zapošljavanju dovela na prijestolje Općine, o svemu i svačemu pričao i okolišao, a najmanje o suštinskom problemu i načinu saniranja konstantnog problema male zaposlenosti i enormne nezaposlenosti.

Naša nezaposlena omladina, zajedno sa već godinama akumuliranom srednjovječno radno sposobnom društvenom klasom sa neostvarenim minimalnim egzistencijalnim potrebama, već odavno sluša bajke i uspavanke o poduzetničkoj zoni i raznoraznim prilikama o zapošljavanju, a broj nezaposlenih nije smanjen u posljednje dvije godine. Svako davanje špekulativnih ispriki javnosti u vidu dvosmislenosti poput ‘trenda smanjenja broja nezaposlenih i povećanja zaposlenih“, kao i konstantna medijska propaganda, kojom se kozmetičke promjene predstavljaju kao suštinske, ne daju stvarnu sliku teškog stanja u kojem se nalazi naše građanstvo. Nije realno, a i ni moralno, porediti stanje u našoj općini sa stanjem u općinama u okruženju koje nemaju nijedan od privrednih giganata poput onih koji egzistiraju na našoj teritoriji.

Iskreno rečeno, menadžerske i poslovne predispozicije onih koji su osvojili vlast 2012. godine nisu, ni slikom ni prilikom, obećavale da će nezaposlenost biti u padu, ali smo barem kao savjesni građani realno očekivali da će se nizak trend zaposlenosti održavati na zatečenom stanju i da se neće još više pogoršavati.

Stoga, kao politički subjekt u našem gradu, često medijski blokiran i parlamentarno opstruiran, ne krijemo svoje krajnje razočarenje u kompetentnost i dobronamjernost vladajuće strukture, koja je mogla i može daleko više učiniti na polju zapošljavanja radno sposobnih u našoj općini.  Zato, prije nego što doživimo kolaps, pozivamo odgovorne da sa više iskrenosti i ozbiljnosti, preventivnim mjerama, pristupe iznalaženju rješenja za zaustavljanje ekonomskog i privrednog propadanja naše općine i njenih građana, jer sve što je do sada učinjeno bilo je nedostatno, neselektivno, nesistemski i isuviše površno.

Sve nepromišljene, nerazumne i antisocijalne odluke koje je do sada donijela većina u Općinskom vijeću (prodaja nekretnina u vlasništvu Općine, bespotrebna gradnja nove zgrade Općine, odluka o zaduženju od 5 miliona KM), uz milionske manjke u punjenju budžeta, a u jeku ekonomske krize i nezaposlenosti, ne mareći za običnog građanina, u konačnici bi nas mogle mnogo koštati, a tu enormnu cijenu nestručnosti i neiskrenosti, iako mnogi od nas u nju nisu vjerovali, evo već sada, iz dana u dan, možemo sve bolje uviđati.

           PRESS A-SDA Kakanj

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close