-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Ministar Sinanović: Mjesecima smo vodili istragu, za Karamujom traga Interpol

AKCIJA META 2

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović u razgovoru za Klix.ba nakon realizacije akcije “Meta 2” je govorio o hapšenju policijskih službenika, negodovanju dijela javnosti, ali i potrebi da se očiste redovi i vrati povjerenje javnosti u policiju.

Višemjesečne aktivnosti policijskih službenika MUP-a ZDK jučer su završene hapšenjem 16 policijskih službenika policijske stanice Kakanj. Rezultat je to višemjesečnog praćenja aktivnosti na terenu, a prikupljen je dovoljan broj dokaza da svako od uhapšenih, kako policijskih službenika, tako i drugih osoba, bude doveden pred lice pravde.

Sinanović je na početku razgovora iskazao podršku radu pripadnika MUP-a koji su proteklih mjeseci, kako kaže radili dobar posao koji su potkrijepili s velikim brojem dokaza, ali i da je bilo bolno gledati privođenje policajaca.

“Čestitam im i želim im pristojnim pritiskom ukazati i zatražiti od njih da se s ovakvim akcijama, koliko god bolne bile i možda po naše strukture deprimirajuće i nesretne, nastavi jer moramo očistiti svoje redove od korupcije i ponašanja koje ukazuje na određene vidove kriminaliteta. Isto tako, kao što su radili unutar naših struktura, želim da se intenzivira i rad u društvu. Gdje god postoji korupcija i kriminalno ponašanje, to se više treba istraživati i sankcionisati. Jedino tako možemo napraviti društvo u kojem ćemo svi jednako uživati i biti sretni”, kazao je Sinanović.

Potom se osvrnuo i na hapšenje i privođenje policijskih službenika u uniformama što je dio javnost smatrao poražavajućim i degradirajućim.

“Slažem se da je možda ružno vidjeti neprimjereno hapšenje službenika u uniformi. Ali, svi treba da znamo da je uhapšen veliki broj policijskih službenika, a neko od njih se morao naći na smjeni na poslu. Ako pogledate snimke, vidjet ćete da nisu svi bili u službenim uniformama, većina je bila u civilnoj odjeći. Želim istaknuti i to da smo mnogo razgovarali na temu načina hapšenja i reakcije javnog mijenja i slušali mišljenje građanstva šta misle o pompeznom medijskom hapšenju”, kazao je Sinanović te dodao:

“Takva vrsta hapšenja često je naišla na negodovanje građana, zastupam kao ministar presumpciju nevinosti, dok se ne dokaže suprotno te tvrdimo da nema potrebe za snimkama pompeznog hapšenja. Jučer niste mogli vidjeti nasilni ulazak u prostorije, obaranje na pod, lišavanje slobode, vezivanje, članove porodica. Međutim, to se nije ni desilo. U medijima je izašlo sprovođenje u službene prostorije, po zakonu i pravilima, ali smo i prilikom realizacije akcije zadržali dostojanstvo policijskih službenika i mislim da se to tako treba raditi, kako s policijskim službenicima, tako i sa svakim prekšiteljem zakona, a dalje će se dokazati da li je ta osoba kriva ili ne.”

Poručio je da je jučerašnje hapšenje pokazatelj odlučne borbe protiv korupcije i kriminala te da su opredijeljeni na nultu toleranciju na svaki vid kriminaliteta kao i da građanima žele pokazati da su sigurno, da se osjećaju sigurno i da ih nema pravo ko maltretirati.

Međutim, među jučer uhapšenih, dosta je onih s najnižim činom, na što se ministar Sinanović posebno osvrnuo.

“U jučerašnjem hapšenju od 16 uhapšenih njih je 7-8 iz posljednje generacije koji su primljeni kao policajci i to je poražavajući podatak. Potrebno je poslati poruku onima koji imaju aspiracije da se prijave na konkurs da postanu policijski službenici, da moraju biti časni, pošteni, izvan svih radnji jer oni nisu samo policijski službenici na radnom mjestu već i kod kuće i u privatnim obavezama i moraju čuvati taj dignitet”, dodao je Sinanović.

Jučer među uhapšenih nije bilo Mustafe Karamuje koji se tereti kao organizator grupe u Kaknju, a koji trenutno nije dostupan organima gonjenja. Kako je za Klix.ba kazao Sinanović, za njim je raspisana Interpolova potjernica, ali da je nakon svega posao na pravosuđu.

“Vjerujemo da će uskoro biti sproveden pravdi. Nekima se možda neće svidjeti, neki će reći da je zalaženje u zonu gdje ni ja ni MUP nemamo nadležnost, i pored takvog mišljenja ću reći, a to je da smo proteklih godina često imali demotivirajuće situacije po policijske službenike i rad policije. Oni obave svoj posao, izvrše hapšenje, prikupe dokaze, a mi nakon nekoliko dana, sedmica ili mjeseci ta kriminogena lica imamo na ulici. Nemam ni snagu ni moć, da vršim pritisak na rad bilo koje institucije, ali zamolio bih i apelovao na sve institucije u lancu rada prilikom procesuiranja izvršioca krivičnih dijela da učine sve da ne završe na ulici nakon par dana, sedmica ili mjeseci”, kazao je Sinanović.

Tužilaštvo ZDK danas bi se trebalo izjasniti o određivanju mjere pritvora za uhapšene policajce.

Prilikom hapšenja pretreseni su i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

“Tužilaštvo ZDK se već odredilo i ići će se s prijedlogom za određivanje pritvora za sve uhapšene policajce, koji će biti odvođeni na Općinski sud u Kaknju. Što se tiče trojice uhapšenih koji nisu policijski službenici, jedan od njih je u bolnici jer ima određenih zdravstvenih problema, dok su ostala dvojica ispitani i za njih se neće tražiti pritvor. Važan nam je odbjegli za kojim se još traga, a koji je, na neki način, bio organizator svega”, kaže Fišek.

Svi policijski službenici koji su jučer uhapšeni u ovoj akciji Uprave policije MUP-a ZDK već su dobili rješenja o suspenziji, odnosno udaljavanju s posla, na koji se neće moći vratiti sve do okončanja postupka.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close