-TopSLIDEBiHPolitika

Naplatili 72.000 KM za ‘bijeli hljeb’, i to samo za šest mjeseci: ‘Zašto ne uzeti ono što je u skladu sa zakonom?’

Bivši predsjednik i član Komsije za koncesije Republike Srpske Radenko Đurica Emina Komić naplatili su 72.000 KM od ove institucije za „bijeli hljeb“, odnosno za privilegiju dobijanja pune plate šest mjeseci nakon isteka mandata, saznaje portal Capital.


Komisiju za koncesije Đurica i Komić napustili su nakon što je Narodna skupština RS u februaru za novog predsjednika imenovala Maju Šuput. Tada je, umjesto Komićeve, za člana Komisije imenovan Goran Mišić, dok su preostala tri člana Vladan Andrić, Nenad Račić i Zoran Filipović dobila novi petogodišnji mandat.


Iako već mjesecima nisu angažovani u Komisiji, Đurica i Komić i dalje su na platnom spisku ove institucije, zahvaljujući privilegiji koju im je omogućila vlast u RS.


Đurica: Zašto ne uzeti ono što je u skladu sa zakonom?


Oni imaju pravo na bijeli hljeb koji podrazumijeva isplatu bruto plata i naknada šest mjeseci nakon što im istekne mandat, a kao i većina drugih imenovanih lica, ni Đurica i Komić nisu propustili priliku da to pravo iskoriste.


Kako saznaje Capital, isplata „bijelog hljeba“ za Đuricu Komisiju je koštala 42.000 KM, a za Komićevu 30.000 KM.


Od tog iznosa Đurici su po osnovu neto plata isplaćene oko 24.000 KM, s obzirom na to da je neto plata predsjednika Komisije oko 4.000 maraka, a preostali iznos za naknade, poreze i doprinose.


Đurica je za CAPITAL potvrdio da su i on i Komićeva na platnom spisku Komisije do 6. septembra, do kada imaju pravo da koriste „bijeli hljeb“. Kaže da su to pravo koristili i drugi i da je ono zasnovano na zakonu.


„Imamo pravo da primamo punu platu i doprinose šest mjeseci. Narodna skupština je izglasala te pogodnosti za birane članove. Zašto ne uzeti ono što je u skladu sa zakonom?“, čudi se Đurica.


Nezvanično, sve češće se čuju priče da je Đurica definitivno napustio Banjaluku, prodao imovinu i odselio se za Beograd.


„Živim na relaciji Beograd-Banjaluka“, rekao je na pitanje da li je odlučio da karijeru nastavi van BiH.


Komić: Nema potrebe o tome da se piše


Za razliku od Đurice, Emina Komić nije bila raspoložena za razgovor na ovu temu. Ona je rekla da nije tačno da je dobila 30.000 KM i spustila slušalicu.


„Što vi to mene pitate? Nema potrebe o tome da se piše, a to nije istina“, rekla je Komić i spustila slušalicu.


Informacije o isplati naknade Komićevoj CAPITAL je dobio iz pouzdanog izvora, a takođe nam ih je potvrdio i sam Đurica.


Prema našim informacijama, dok prima “bijeli hljeb”, Emina Komić je vrijedno radila pa je već uspjela da obezbijedi i novi državni posao, tako da će biti savjetnik u „Elektroprivredi RS“.

Inače, Emina Komić je supruga bivšeg ministra nauke i tehnologije, a poslije  direktora Zavoda za statistiku RS Jasmina Komića. On je u međuvremenu penzionisan na toj poziciji, ali očito smatra da još može pružiti društvu i sad je, kaže naš izvor, savjetnik u ministarstvu finansija Republike Srpske.


U Komisiji za koncesije nisu željeli da komentarišu ove isplate.


Isplata „bijelog hljeba“, odnosno privilegije koje birana lica imaju godinama je na udaru javnosti, ali to nije imalo uticaja na one koji odlučuju o tome da se ovakva naknada ukine.

Zakonom je u RS ova naknada predviđena je za predsjednika RS, poslanike i one koje bira i imenuje NSRS.

Filipović osmislio recept


Radenka Đuricu i Eminu Komić u konkretnom slučaju imao je ko i da posavjetuje.


Naime, bijeli hljeb i to nezakonito prije nekoliko godina je dobio aktuelni član Komisije Zoran Filipović, a nakon što mu je istekao mandat generalnog sekretara Vijeća naroda RS.


Iako prema zakonu generalni sekretari nemaju pravo na ovu naknadu, Vijeće im je to omogućilo svojim internim odlukama, pa je Filipović prije nekoliko godina  naplatio 21.000 maraka „bijelog hljeba“, o čemu je pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).


Filipović je tada novinaru CIN-a rekao da pokrene inicijativu da se utvrdi da je to nezakonito te da će kad Ustavni sud donese odluku, novac vratiti.


Novinarka CIN-a je nakon toga podnijela inicijativu Ustavnom sudu RS za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornih odredbi. U maju 2019. godine sud ih je proglasio neustavnim i nezakonitim pa se generalnim sekretarima više ne može isplaćivati „bijeli hljeb“, a postojeća pravila se iz sporne odluke moraju brisati.


Filipović je nedavno „nagrađen“ drugim mandatom u Komisiji za koncesije.


„Bijelog hljeba“ nisu se odrekli ni bivši predsjednik i članovi Komisije za koncesije koji su to pravo čak naplatili putem suda, a o čemu je CAPITAL pisao u tekstu Bivši članovi Komisije za koncesije RS naplatili 130.000 KM “bijelog hljeba”.

(Capital)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close