-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

“Od utorka slijedi drastična promjena vremena koja će se zadržati do četvrtka”

Prognoza

Jutros posvuda minusu u Bosni, pa i u Hercegovini. Na planinama najhladnije od -10 do -5, u nižim predjelima Bosne od -4 do 1, u hercegovačkom zaleđu od -2 do 3, a na jugu, posebno uz obalu od 3 do 6 °C. Temperature su niže za oko 5 stepeni od uobičajenih za ovo doba godine u cijeloj zemlji, naveo je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Danas će preovladavati sunčano vrijeme, osim na planinskom istoku Bosne gdje se očekuje nešto više oblaka. Uz riječne doline, Une, Vrbasa, Lašve, Bosne i naravno Spreče izgledna je magla. Od utorka slijedi drastična promjena vremena koja će se zadržati do četvrtka. Tokom ova tri dana prognoziraju su ozbiljne vremenske nepogode, koje će se ogledati u Obilnim snježnim padavinama i izrazito niskim temperaturama zraka. Snijeg, posebno na planinama i planinskim prevojima, izazvat će veće probleme, dok će se u nizinama formirati oko 10 cm snježnog pokrivača”, naveo je Krajinović.

Očekivane najniže temperature tokom utorka i srijede po regijama:

• Zapadna BiH od -8 do -3°C
• Sjeverozapadna, sjeverna i sjeveroistočna BiH -6 do -1°C
• Centralna BiH, bez planina, od -9 do -4°C
• Istočna BiH, bez planina, od -10 do -5°C
• Jugozapadna BiH od -11 do -6°C
• Južna i jugoistočna BiH, bez planina, od -4 do 1°C.
• Na planinama Bosne očekivane vrijednosti temperatura zraka od -13 do -8°C

Hladan i vlažan zrak u naše krajeve premješta se sa sjeverozapada, pa će se i promjena prvo osjetiti u Krajini i Posavini, a vrlo brzo će se premjestiti i u ostale krajeve sve do Neuma. Kiša će brzo prijeći u snijeg, a biće praćena i vjetrom iz sjevernog kvadranta što će dodatno pogoršavati stanje sa temperaturom zraka.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close