Visoko

Istaknuti učenjak dr. Muhammed Ratib En-Nabulsi u posjeti Medresi “Osman ef. Redžović”

U povodu obilježavanja Nove 1440. hidžretske godine, u džamiji Medrese “Osman ef. Redžović”, sinoć je proučen mevlud i održano prigodno predavanje posebnog gosta, dr. Muhammeda Ratiba En-Nabulsija, alima koji živii i u 80.-oj godini radi u Jordanu.

Na početku programa direktor Medrese, mr. Dženan Handžić je poselamio prisutne, čestitao im Novu godinu i najavio predavanje našeg gosta, koji je u svom izlaganju, između ostalog, kazao da je insan preuzimanjem emaneta kojeg su odbili nebesa i zemlja postao prvo potpuno stvorenje. Na taj način mu je data sposobnost razumijevanja, ali i obaveze. – Insan bez obrazovanja dovodi u pitanje preuzeti emanet, a time gubi i Dunjaluk i Ahiret. U svemu, pa i u ovome, važan je nijjet. Jer ima ljudi koji znanjem žele zaraditi Dunjaluk, ali gube Ahiret. Ima i onih koji znanjem žele zaraditi Ahiret, ali gube Dunjaluk. A pravi vjernik znanjem može zaraditi i Dunjaluk i Ahiret. – istakao je šejh Muhammed Ratib obraćajući se ponajviše učenicima Medrese. Kompletno predavanje je vrlo nadahnuto prevodio naš profesor, hfz. Nijaz Aganhodžić, kojem je dr. Nabulsi bio profesor na Univerzitetu u Damasku.

U pratnji šejha Nabulsija je bio glavni imam MIZ Sarajevo, hfz.dr. Kenan Musić sa saradnicima.

Poseban ton ovom programu dao je hor Medrese koji je izveo iznvanredan program. Na kraju, svim našim prijateljima, vakifima, učenicima i njihovim roditeljima želimo sretnu i berićetnu Novu 1440. hidžretsku godinu.

Medresa “Osman ef. Redžović”

FOTO: Dr. Muhammed Ratib En-Nabulsi u posjeti visočkoj medresi

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close