BiHPrivreda

Šansa i za bh. industriju: Dobavljače u regionu traže čak 73 njemačke firme

Čak 73 respektabilne tvrtke iz Njemačke žele uspostaviti konkretnu poslovnu saradnju s tvrtkama s prostora zapadnog Balkana, što uključuje i kompanije iz BiH, piše Večernji list BiH. 

Zbog toga Udruženje za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), njemačko Savezno ministarstvo za ekonomiju i energiju (BMWi) te Njemačka vanjskotrgovinska komora (AHK) organiziraju 19. jula ove godine konferenciju pod nazivom “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana”, koja će se održati u Frankfurtu na Majni.

– Cilj projekta je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana sastanu s njemačkim tvrtkama koje su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja. Zainteresirane njemačke tvrtke dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike te manji broj tvrtki iz elektro i elektroničkog sektora – priopćeno je iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH, koje poziva sve zainteresirane tvrtke da se prijave na ovu konferenciju, prenosi Večernji list BiH.

U profilima njemačkih kompanija navodi se što sve tvrtka, tj. proizvođač iz regije, treba imati u svom proizvodnom portfelju kako bi se kvalificirala za potencijalnu saradnju. Treba istaknuti kako je prošle godine pokrenuta poslovna saradnja među tvrtkama iz BiH s tamošnjom automobilskom industrijom, prije svega automobilskim gigantima poput njemačkog Volkswagena, a sudjelovat će i u izradi raznih komponenti za električne automobile, čiji trend proizvodnje stalno raste.

Na ranijim sličnim događajima bh. kompanije imale su izuzetnog uspjeha i uglavnom su bile među najbolje rangiranim.

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close