Najpopularnija knjiga svih vremena Kur'an

Malo-malo pa čujete kako je Hari Poter najpopularnija knjiga svih vremena. Ili kako je od njega populanija jedino Biblija. Međutim, istina je da se serijal knjiga o malom čarobnjaku nalazi tek na petom mestu, dok je Biblija zauzela drugu poziciju.

(24sata.rs)

Najpopularnija knjiga svih vremena je Kuran. Prema istraživanju sajta lovereading.com, Kuran je preveden na 50 različitih jezika, ima skoro 400 izdanja i štampan je u preko tri milijarde primeraka – što ga čini najpopularnijom knjigom u istoriji.

Drugo mesto je zauzela Biblija, koja je štampana u 2.5 milijarde primeraka. Zanimljivo je da se na treće mestu nalazi knjiga sa citatima Mao Cetunga, čuvenog kineskog političara.

Črtvrto mesto je zauzeo Servantes sa remek-delom “Don Kihot” i preko 500 miliona primeraka. Tek na petoj poziciji se nalazi dečak-čarobjak, i to čitava serija knjiga (što bi moglo da se smatra varanjem) koja je odštampana u preko 450 miliona primeraka.

Tolkinov “Gospodar prstenova” je na sedmoj poziciji, a “Hobit” na 12. “Da Vinčijev kod” je stigao do 15. mesta, pa nastavljaju da se nižu velika dela poput “Odiseja”, “Prohujalo s vihorom”, “1984”, “Ponos i predrasude”, “Robinzon Kruso”… Ali na listi 30 najpopularnijih još uvek nije uspea da se upiše “50 nijansi siva”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close