90 godina organiziranog lovstva u BiH

Upriličena akademija

Lovci obilježili devet decenija organiziranog i pravno utemeljenog lovstva u BiH

Savez lovačkih organizacija u Bosni i Hercegovini upriličio je akademiju povodom 90 godina organiziranog i pravno utemeljenog lovstva u BiH. Akademija je nastavak aktivnosti kojom obilježavaju devet decenija postojanja.

Istim povodom lovci iz cijele države polovinom septembra okupili su se na igmanskom Velikom  polju.

Predsjednik Saveza Salem Alihodžić na otvaranju akademije, koja je održana u Sarajevu, istakao je da su aktivnosti obilježavanja počele prošle godine kada su se lovci organizirali i učestvovali u završnoj fazi kod donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu, čime je riješena najvažnija stvar, a to je da su definirana lovišta.

– Time je riješen problem oko zakupljivanja lovišta na duži period, što je bilo dozvoljeno pojedincima. Uspjeli smo da postignemo zadovoljavajuća rješenja koja su omogućila lovcima da u ovoj godini mogu postati korisnici lovišta – istakao je.

Udruženja s kantonalnim resornim ministarstvima mogu potpisati ugovore na korištenje lovišta od deset godina. To omogućuje dugoročnije planove.

Sljedeća aktivnost, kako je Alihodžić najavio, je “borba za jedinstven zakon na nivou države te organiziranje lovaca u jedno udruženje”.

Predsjednik Skupštine Muhamed Žunić pozvao je lovce na ujedinjenje.

Naglasio je da lovstvo može postati privredna grana od koje bi koristi imali lovci, udruženja, ali i cijela država.

Lovstvo je definirao kao spoj rekreacije, sporta, druženja, zaštite prirode i adrenalina.

– To je zaista svestrana zanimacija, čovjek se može opustiti, a može obaviti nešto što je značajno za društvo i prirodu – naveo je.

Akademiji su prisustvovali brojni lovci, ali i predstavnici raznih nivoa vlasti.

Autor: Fena

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close