75 godina Duška Dugouška

Bugs Bunny ili na našim prostorima poznatiji kao Duško Dugouško, zvijezda crtanih filmova ‘Looney Tunes’, proslavit će u ponedjeljak 75. rođendan. Dugouško potiče iz Studija Warner Bros. gdje su ga izmislili legende Ben Hardaway, Tex Avery i Chuck Jones.

Prema “vlastitoj” biografiji rođen je 27. srpnja 1940. u Njujorku. Prvi put se pojavio 30. travnja 1938. u filmu “Porky's Hare Hunt”, ali tek u “Divljem zecu” (A Wild Hare) iz 1940. postaje figura koju danas poznajemo.

U tom filmu je po prvi put izvirio iz rupe i izgovorio svoju čuvenu rečenicu “Šefe, koji ti je vrag?” koja će od njega napraviti jednog od najslavnijih animiranih likova svih vremena. U engleskoj verziji glas mu je pozajmljivao Mel Blanc, dok je u jugoslovenskoj to činio jedan od najvećih komičara, Nikola Simić.

“Interesantno je da je prije mene Duška sinkronizovao Mića Tatić. Kada je došao red na mene, nije mi bilo svejedno. No, čim sam ‘skinuo’ Duškov originalni, unjkav glas, sve je teklo kao podmazano! Kasnije sam negdje pročitao da je prvi sinkronizator Duška Dugouška bio iz Bronxa i da mu je zato glas bio tako nazalan”, izjavio je jednom prilikom Simić.

Zanimljivo je podsjetiti da je film “Divlji zec” bio nominiran čak i za nagradu Oscar. Osim Duška Dugouška u tom filmu se pojavljuje i lovac Elmer Fudd, koji neuspješno pokušava ubiti zeca sačmaricom, prenosi B92.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close