7. Kongres dijaspore BiH Sarajevo

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, u Sarajevu će od 6. do 8. juna ove godine biti održan7. kongres dijaspore Bosne i Hercegovine čiji su pokrovitelji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovaj, najveći skup bosanskohercegovačkih državljana koji žive izvan granica svoje domovine bit će održan u Zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine a zvanično otvaranje Kongresa predvidjeno je za petak 6. juna 2014. godine u 16 sati.

Osnovne teme Kongresa su:

  • Ulaganje u Bosnu i Hercegovinu: Izazovi i mogućnosti
  • Iseljeništvo i izbori u BiH 2014. godine
  • Dopunsko obrazovanje djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku: Integracija ili asimilacija
  • Unapređenje saradnje bosanskohercegovačke dijaspore i nevladinog sektora u BiH

Naravno, posebna pažnja u kongresnim raspravama bit će posvećena nedavnoj humanitarnoj katastrofi u Bosni i Hercegovini koja je izazvana poplavama i odronima i traženju načina da se sanira ogromna šteta.

U radu Kongresa učestvovat će predstavnici svih članica SSDBiH, kao i ugledna imena iz javnog života bh. dijaspore. Kongresu će također prisustvovati brojni zvaničnici, predstavnici državnih organa BiH, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Bosni i Hercegovini i članovi nevladinih organizacija.

Konferencija za medije povodom 7. kongresa dijaspore bit će održana učetvrtak, 5.juna 2014. godine u 11 sati u sali 3/II Zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

PROGRAM – pdf

S poštovanjem,

G.O. SSDBiH

predsjednik

Zaim Pašić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close