6 živih bića na planeti bez kojih ne možemo preživjeti: Moramo ih spasiti

Bez njih bi nam život na Zemlji postao nemoguć…

Od brojnih ugroženih vrsta na planetu, naučnici su izdvojili šest čije spašavanje bi trebalo biti prioritet, ako sami namjeravamo preživjeti.

Planet Zemlja je gigantski eko-sustav, koji je lakše izbaciti iz ravnoteže nego što su ljudi očekivali. Nažalost, to je upravo ono što se događa kao posljedica naših aktivnosti.

Vrste koje su od vitalnog značaja za opstanak planeta, kao i ljudi, sad su na rubu izumiranja.

Pčele su na vrhu liste ugroženih vrsta.

U posljednjih dvije decenije populacija pčela u nekim je krajevima doživjela istrebljenje od 80 posto. Ako ne pronađemo način kako oporaviti pčelinju populaciju, prijeti nam izumiranje.

Planktoni proizvode 50 posto kisika na planetu.

Suprotno uvriježenom vjerovanju, planktoni nisu jedna vrste nego skupina različitih životinja. Ugrubo ih se definira kao svaku vrstu koja je toliko mala da se ne može oduprijeti struji i plivati sama. Zbog otrova koji se ispuštaju u oceane, i oni su životno ugroženi. Zamislite da se količina kisika smanji za pola- to će nam se dogoditi ako ne zaštitimo planktone.

Leptiri pomažu kod oprašivanja kao i pčele.

Ova vrste reagira vrlo brzo i na najmanje promjene, zbog čega znanstvenici vole promatrati klimatske promjene na njihovom primjeru.

Šišmiši jedu insekte.

 

Šišmiši su prirodno oružje protiv komaraca i bolesti koje oni prenose te su također vitalan dio Zemljinog eko-sustava. Nažalost, jedna od pet vrsta šišmiša trenutno je pred izumiranjem zbog gubitka staništa.

Ribe su ratnici protiv klimatskih promjena.

Osim što su sastavni dio hranidbenog lanca, nova istraživanja pokazuju kako ribe smanjuju kiselost oceana.

Gljive imaju poseban značaj u prirodnom redu.

Gljive su prirodni reciklatori, budući da se hrane mrtvim organizmima i pretvaraju ih u hranjive tvari u okolišu. Prijeti im izumiranje zbog gubitka staništa više nego bilo kojoj životinjskoj vrsti.

Autor: Danas.hr
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close