55 godina KK Bosna – 105 godina kuglaštva u Visokom

Kuglaški sport u Visokom, u sportskom pogledu, postoji 50 godina. Grupa entuzijasta-kuglaša iz Visokog i ljubitelja kuglanja iz Garnizona Visoko odlučila je u jesen 1957. godine da oživi ovaj sport u našem gradu.

(Ismar I. –  vipromo.ba)

kuglasi1

Dogovoreno je da se na lokaciji uz rijeku Bosnu, u neposrednoj blizini betonskog mosta u ulici Jalija (sada Alije Izetbegovića) izgradi dvostaznu asfaltiranu kuglanu.

Odbor za izgradnju, istovremeno i prva Uprava kluba, bili su: Frtuna Meho, Mušinović Hamdo, Jovanović Rade, Frbežar Jože i Oruč Alija.

Svi radovi, od projektovanja zanatskih radova i ostalo, izvedeni su na dobrovoljnoj bazi građana i vojnika Garnizona.

Objekat je izgrađen i stavljen u upotrebu sredstvima radnih organizacija i grada i prilozima građana 7. aprila 1958. godine na Dan oslobođenja grada od fašizma. Objekat kuglane je za ono vrijeme pripadao modernijim objektima u BiH.

Uz svečanost otvaranja održan je turnir na kojem su učestvovale ekipe KK „Vogošća“, ekipa Garnizona i domaćin KK „Bosna“.

kuglasi2

Sistematski rad već 1959. godine donosi prvi uspjeh kluba. Na turniru u čast 29. Novembra ekipa osvaja prvo mjesto. Ramić Fadil-Dilefa osvaja prvo mjesto pojedinačno na Sarajevskom srezu.

Ovi uspjesi dali su podstreka i ostalim u klubu, te je do kraja 1986. Godine osvojeno preko 30 prvih mjesta na saveznim, republičkim i sreskim takmičenjima.

kuglasi3

Izdvajanjem građana samodoprinosom izgrađena je KSC „Mladost“ u čijem je sastavu četverostazna kuglana „A“ kategorije. Samo je Tuzla u to vrijeme imala moderniu kuglanu.

Mnoga republička takmičenja za seniore i seniorke su do 1991. godine održana u Visokom. Sudijska organizacija Visokog, Sabit Efendira, Salko Lukhodžić, Samir Lukhodžić i Fadil Hadžimehanović je uspješno obavila sudijski posao. U klubu se velika pažnja poklanja ne samo takmičenjima nego razvoju ličnosti u cjelini. Svi članovi kluba su primjerni radnici u svojim preduzećima, dobri učenici u SŠC „Hazim Šabanović“ i Gimnaziji „Visoko“, kao i studenti na Univerzitetu Sarajevo. Otvaranjem moderne kuglane formirana je i ženska ekipa.

kuglasi6

1990. godine KK „Bosna“ je član Republičke lige i zauzima slabo 9. Mjesto i seli se u međuregionalnu ligu Sarajevo – Zenica.

1991/1992. „Bosna“ zauzima 1. Mjesto u međuregionalnoj ligi i stiče pravo da se vrati u Republičku ligu, koja se nije odigrala zbog agresije na BiH.

Od tada do 2000. Godine takmičenja u Federaciji Bih se održavaju turnirima na kojima „Bosna“ učestvuje kao stalni član.

Za vrijeme i poslije agresije ekipu su sačinjavali: Lukhodžić Salko i Samir, Žalica Željko, Zubić Kemal, Mimić Deniz, Hadžimehanović Fadil, Pređa Avdo, Kamarić Alija, uz Upravu Stambol Meho, Imamović Mugdim i Efendira Sabit. Tih godina su mnogi klubovi u Zenici, Sarajevu, Hrasnici, Novom Travniku prestali sa radom, a KK „Bosna“ je opstala.

Od 1999. Godine pa do danas, juniori i kadeti postižu izvanredne rezultate. Od 2000. Kada je Amir Pređa prvu put nastupio u reprezentaciji BiH za kadete na Svjetskom prvenstvu u Celju pa do danas boje reprezentcije su branili: Edis Džafić, Dženan Ganić, Emir Lukhodžić, Adnan Kardaš, Haris Nurudinović i Mirza Avdagić.

kuglasi5

Amir Pređa je učesnik šest Svjetskih prvenstava (Celje, Koper, Osterhofen-Njemačka, Blansko-Češka, Salzburg-Austrija, Augsburg-Njemačka), Dženan Ganić dva, a tu je i prva medalja sa Svjetskih prvenstava Adnana Kardaša (to je prva medalja bh. Kuglanja na Svjetskim prvenstvima). Također, Mirza Avdagić ima jako dobar uspjeh, osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Košicama. Haris Nurudinović je na državnom prvenstvu u Gradišci sa 604 oborena čunja postavio državni rekord za kadete.

Danas, 55. godina od svog postojanja i aktivnog djelovanja, KK „Bosna“ Visoko je u vrhu Prve lige Federacije BiH, za klub uspješno nastupa visočka omladina, a sve zahvaljujući stalnim sponzorima Vispaku i VGT-u, te velikim entuzijastima: trener Salko Lukhodžić, predsjednik kluba Sabit Efendira i potpredsjednik Mugdim Imamović.

kuglasi4

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close