PolitikaRegion

50 miliona KM iz Budžeta za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodnog monetarnog fonda na čelu s izvršnim direktorom sa sjedištem u Holandiji Menno Snelom.

U središtu razgovora bili su pitanje nastavka stand-buy aranžmana s ovom međunarodnom finansijskom institucijom i mjere koje Federalna vlada poduzima u cilju nastavka započetih reformskih procesa.

– Nama je prije svega potrebna vaša tehnička pomoć, možda čak i više nego ona finansijska. Potrebno nam je i vaše iskustvo u provođenju određenih reformi koje imaju za cilj budžetsku i svaku drugu stabilizaciju u Federaciji i Bosni i Hercegovini – rekao je federalni premijer.

Posebno je istakao do sada urađeno na provođenju Reformske agende, što je jedan od uslova za nastavak aranžmana.

– Mi smo spremni za provođenje mjera iz Pisma namjere prema MMF-u i u tom smislu činimo sve da ispunimo zadate ciljeve, naglasio  je Novalić, posebno istakavši da će prioriteti u narednom periodu biti reforma i unapređenje sistema naplate poreza i rješavanje problema parafiskalnih nameta, u čemu se već poduzimaju određeni koraci.

Kada je riječ o nastavku aranžmana, kao jedan od ključnih problema predstavnici MMF-a su naveli probleme u bankarskom sektoru Republike Srpske, uz nadu da će stabilnost finansijskog sektora ipak biti očuvana.

Dio razgovora bio je posvećen mjerama koje Vlada Federacije BiH poduzima u cilju većeg zapošljavanja, posebno mladih ljudi, što je već dalo vidljive pozitivne rezultate.

Premijer Novalić je gosta upoznao da je prvi put nakon rata jedna vlada ozbiljno shvatila problem nezaposlenosti mladih i sa programom od 50 miliona maraka izdvojenih direktno iz Budžeta podstiče njihovo zapošljavanje i samozapošljavanje, i to isključivo u realnom sektoru.

 

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close