5. festival Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevu: Izložbe, predstavljanja i novi hrvatski film

Od drugog do šestog lipnja u Sarajevu će se održati peti festival Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevu, koji je na samom početku kao prioritet imao film, no vremenom je uključivao i druge oblike umjetnosti (izložbe, kultne zagrebačke rock-grupe, sevdah, jazz…).

Oslobođenje

“Ponosni da smo i bez velikih financijskih sredstava uspijevali zaokružiti našu Ja BiH… priču, tome se nadamo i ovaj put. Usred dramatičnih događanja za naše obje države, poplave koje se ne pamte, nismo stali da umjetnošću bar malo odškrinemo i vrata one ljepše strane naših života, a oni idu i idu dalje…”, navodi se u tekstu Organizacijskog odbora.

Portreti Darka Glavana

Tako će svečano otvaranje Festivala “Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevu” biti upriličeno drugog lipnja u kinu Meeting Point u 19 sati, odnosno otvaranjem izložbe slikara Vatroslava Kuljiša “Portreti Darka Glavana”.

Nakon toga, u 19.30 sati, slijedi projekcija igranog filma prema istoimenoj kazališnoj predstavi Saše Anočića redatelja Tomislava Mršića “Kauboji” (2013).

Drugog dana održavanja Festivala bit će upriličena, u 19 sati, u kinu Meeting Point projekcija filma Dalibora Matanića “Majstori” (2013), a u 19.30 sati, u Kamernom teatru 55, predstavljanje knjiga Mani Gotovac, u kojem uz autoricu sudjeluju Jasmin Duraković i Judita Franković.

U Kamernom teatru 55 neće biti održano samo predstavljanje knjiga teatrologinje, kazališne kritičarke, bivše direktorice velikih teatara Mani Gotovac “Fališ mi” (posljednje izdanje) i “Ma koji život, ma koji teatar”, nego će u 21 sat biti odigrana predstava “Pričaj mi o Gorkom” HNK Varaždin (nastala prema autobiografskom romanu Mani Gotovac), a uloge ostvaruju Judita Franković, Hana Hegedušić i Robert Plemić.

Četvrtog lipnja, u 11 sati, Crveni nosevi Klaunovidoktori u akciji i na djelu su u SOS Dječjem selu, a u 17 sati, u BBI Centru (IV kat) bit će odigrana klaunovska kazališna predstava za djecu i odrasle “Između krajnosti”, u kojoj igraju klaun Ludek i Mesje Žuleee (izvode: Zoran Vukić i Nikola Dabac, produkcija “Antuntun” – Udruga Za rastjerivanje dosade).

Iste večeri, u kinu Meeting Point bit će upriličena projekcija dokumentarno-dugometražnog filma “Gangster te voli” (2013) redatelja Nebojše Slijepčevića.

Predzadnjeg dana održavanja 5. festivala Ja BiH… 5 dana Zagreba u Sarajevu (peti lipanj), u kinu Meeting Point, u 17 sati, publika će biti u prilici pogledati film “Svećenikova djeca” (2013) redatelja Vinka Brešana, a u Kamernom teatru 55, u 21 sat, bit će održan program pod nazivom “Glumice pjevaju” (Jasna Bilušić i Ivana Rushaidat, uz sastav Ante Gelo i sarajevski prijatelji).

Svećenikova djeca

Festival se završava šestog lipnja, kada će u kinu Meeting Point biti upriličena, u 19 sati, projekcija igranog filma “Visoka modna napetost” redatelja Filipa Šovagovića, a u Clubu Cinemas Sloga, u 22 sata, rock-koncert Teška industrija XL nakon (40 godina od osnutka grupe), a tu je i bend Karne, sarajevska nova atrakcija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close