42. teatarski festival BiH “Fedra” u Bugojnu: ‘Bugojanska maska’ pripala predstavi ‘Antigona’ iz Tuzle

Nagrada “Bugojanska maska” pripala je Katoličkom školskom centru “Sv.Franjo” Opća gimnazija Tuzla, čija je predstava “Antigona”, rediteljice Ivane Milosavljević, proglašena za najbolju na sinoć završenom 42. teatarskom festivalu BiH “Fedra” u Bugojnu

Još dvije nagrade dobili su članovi KŠC “Sv. Franjo” iz Tuzle, Andrea Lukić dobila je nagradu za ulogu Antigone, dok je Nikolina Tomić dobila nagradu za najbolju autorsku muziku u ovoj predstavi.
Po odluci Stručnog žirija (Maja Zećo, Nedžad Begović i Slobodan Perišić) nagrada IDEA PLUS za najbolju režiju pripala je Amelu Ugarku, za predstavu “Ja ili neko drugi” , koju su po tekstu Maje Pelević odigrali članovi bugojanskog Teatra “Fedra.
Specijalna nagrada žirija dodijeljena je predstavi “12 zvjezdica” autora Aleksandra Pejakovića, Banjalučkog studentskog pozorišta, a pohvala ansamblu Kulturne scene “Male stvari” iz Trebinja.
Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je glumcima Faiku Salihbegoviću i Dževadu Hasanbegoviću, za uloge u predstavi “Čekajući Godoa”, Teatra “Total” Visoko.
Nagrada za mušku epizodnu ulogu dodijeljena je Milošu Babiću, članu Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica” Prijedor, za ulogu Viktora u predstavi “Draga Jelena Sergejevna”.
Milani Domuzin pripala je nagrada za epizodnu žensku ulogu, za sporedne uloge u predstavi “12 zvjezdica” Banjalučkog studentskog pozorišta.
Nagrada za kolektivnu igru dodijeljena je akterima predstave “Ja ili neko drugi “ Teatra “Fedra” Bugojno.
Žiri publike je za najbolju predstavu na 42. teatarskom festivalu BiH “Fedra” proglasio “Čekajući Godoa” Teatra “Total” iz Visokog.
Organizator 42. teatarskog festivala BiH bio je Kulturno-sportski centar Bugojno, u partnerstvu s Teatrom “Fedra” iz tog grada, a generalni pokrovitelj Općina Bugojno.
Pomoć u organizaciji pružili su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a i Fondacija za muzičku, scensku i likovnu umjetnost Sarajevo.

(Fena/aa)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close