31 zvaničnik u BiH ima policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom

U Japanu, gdje živi više od 126 miliona stanovnika samo premijer zemlje ima pravo na policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom. Poruka je ovo ambasadora Zemlje izlazećeg sunca političarima naše zemlje koja ima manje od četiri miliona stanovnika.

Osim broja građana, drastična razlika između BiH i Japana je i u smislu ekonomije gdje je Japan nekoliko svjetlosnih godina ispred. No bez obzira na ekonomsku neopravdanost to bh. vlasti ne sprečava da  u broju takozvanih štićenih lica i vozila pod pratnjom bude vjerovatno rekorder u svijetu.

Ko su ti dužnosnici BiH kojima se dodijeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene? Da li gotovo 20 godina nakon završetka rata u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za provođenje ovakvih sigurnosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u BiH?

Sve su ovo pitanja Hideo Yamazakija, ambasadora Japana u BiH, na koja danas nije bilo odgovora.

Sigurno je da postoji bolji način trošenje novca, ali naši političari, kada ne mogu razvojem države i masovnim zapošljavanjima, ovako skreću pažnju na sebe. Tužno da tužnije ne može biti.

Policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom u Japanu ima samo premijer, a u BiH slovom i brojem 31 zvaničnik na državnom i entitetskim nivoima.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela štiti i osigurava policijsku pratnju posebno za svakog od tri člana Predsjedništva, zatim za predsjedavajućeg Vijeća ministara I svih ostalih devet članova državne vlade, te po trojicu članova kolegija kako Predstavničkog tako I državnog Doma naroda. Dakle, to je 19 ljudi. Članovi predsjedništva imaju svaki po minimalno tri čuvara, ukupno njih devet, s mogućnošću da ih se delegira i veći broj u skladu s procjenom sigurnosti. Tako da jednog člana predsjedništva tokom jedne posjete zna pratiti i po 7 do 8 zaštitara.

Isti slučaj je i s članovima Vijeća ministara. Predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg domova državnog Parlamenta imaju po jednog čovjeka koji se brine za njihovu sigurnost.

Federalni nivo tek malo zaostaje za državnim. Federalna uprava policije štiti devet lica.  Uredbom o određivanju ličnosti i objekata u Federaciji BiH koji se posebno osiguravaju i način njihovog osiguranja propisano je da se posebno osiguravaju predsjednik i potpredsjednici Federacije, premijer i zamjenici premijera Federacije, predsjedavajući Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta, te federalni ministar unutrašnjih poslova. Broj službenika angažovanih na osiguranju se određuje na osnovu procjene.

Uvjetno rečeno najbolje je stanje u RS. MUP ovog entiteta štiti osoba kao tri Japana – dakle tri osobe. Štiti se predsjednik RS, premijer, te predsjednik NSRS. Kako nam je navedeno iz MUP-a, broj službenika koji štite političke zvaničnike također ovisi od sigurnosne procjene.

Poseban apekt su kolone vozila koje idu uz ovu pratnju. Političari nižih nivoa vlasti u Federaciji nemaju policijsku zaštitu, no da bi lakše prošli na cestama neki od njih su se dosjetili da u službene automobile ugrade takozvane blinkere, to jest rotaciona svjetla ispod prednje maske automobila, što je na primjer slučaj s vozilima Vlade Kantona Sarajevo. Iako za ovo ne postoji nikakva zakonska odredba, njih niko ne dira, mada su u nekoliko slučajeva bili ugroženi i ljudski životi.

Niko od indirektno porzvanih u rekacii japanskog ambasadora danas se nije udostojio niti oglasiti.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close