28. divizija Armije R BiH – Podsjećamo sebe i druge da smo preživjeli!

U sklopu obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i proboja preživjelih pripadnika 28. divizije Armije RBiH na slobodne teritorije, na platou Skenderija u Sarajevu danas se održava manifestacija pod nazivom “Preživjeli smo”. 

 

Ovom prilikom se okupilo nekoliko hiljada preživjelih Srebrenicana i Podrinjaca, ali i građana iz cijele BiH.

 

“Okupili smo se da obilježimo 18. godišnjicu proboja 28. divizije iz Srebrenice na slobodne prostore Tuzlanskog kantona. Prvi put poslije 18 godina preživjeli veterani 28. divizije odlučili su se da jednim kulturno-umjetničkim i naučno istraživačkim programom, obilježe ovu značajnu godišnjicu iz naših života.

 

Podsjećamo, 28. divizija pokrivala je područje Srebrenice, Žepe, Bratunca, Vlasenice i Zvornika. Samim tim ona je čuvala granicu Republike BiH u dužini od 100 kilometara kvadratnih, duž krvave Drine i naspram agresorske vojske, prije svega užičkog i novosadskog korpusa.

 

Ovim našim programom “Preživjeli smo” želimo podsjetiti sebe i druge da smo preživjeli teški genocid, ali da smo odlučili da se značajno uključimo u rješavanje životnih pitanja i problema boračke populacije srednjeg Podrinja.

 

Na taj način zajedno sa svim patriotama u BiH pokušamo da utičemo na rješavanje svih životnih problema, posebno porodica šehida.

 

To što smo preživjeli daje nam obavezu da moramo sve učiniti da pomognemo djecu šehida i ratnih vojnih invalida, ali i demobilisane borce”, poručio je Amir Kulalić, član Organizacionog odbora skupa u Skenderiji.

 

Skupu se obratio i Naser Orić, ratni komandant 28. divizije Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora skupa.

 

“Ova divizija nastala je iz seoskih jedinica i grupica ljudi koji su bili odvažni i pružili otpor neprijatelju. Samim izvođenjem ofanzivnih dejstava rastao je broj poginulih boraca i ranjenika. Usljed nedostatka sanitetskog materijala ti ranjenici su brzo umirali. Ukupan broj žrtava nikad nismo tačno utvrdili. Jedno je sigurno 12.000 Bošnjaka krenulo je iz pravca Šušnjara kod Srebrenice, a samo oko 4.000 ih je došlo na područje Tuzlanskog kantona.

 

Osnovni razlog zbog kojeg danas obilježimo ovaj dan je to što naša javnost vrlo malo zna za rezultate naših aktivnosti. Podsjećanja radi moram reći da su te jedinice držale granicu sa Srbijom. Bili smo jedini graničari u BiH koji su ratovali na granici sa Srbijom.

 

U periodu od 1992. do  1993. držali smo skoro 900 kvadratnih kilometara slobodne teritorije. Usljed nedostatka streljiva i municije morali smo smanjiti tu teritoriju na 150 kvadratnih kilometara. Neki su nas osuđivali što smo to uradili. Međutim, sama defanziva je značila da nemamo dovoljno streljiva. Zbog toga smo morali smanjiti teritoriju kako bismo povećali vatrenu moć.

 

Što se tiče ovog dana veterani 28. divizije su riješili da obilježimo ovaj dan i da to pređe u tradiciju”, poručio je Orić.

 

On se prisjetio i proboja koji je izveden u julu 1995. godine.

 

“To je bitka kojom je 28. divizija napravila proboj od 100 km, pod intenzivnim dejstvima i zasjedama agresora.

 

Na svaki kilometar neprijateljske snage su nam postavljale zasjedu i napadle nas. Vojnički gledano, mi smo akciju dobili, isitina s velikim gubicima, ali je bitka dobijena”, poručio je Orić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close