2768. rođendan Rima

Više tisuća ljudi proslavilo 2767. rođendan Rima

Tisuće ljudi, većinom turista, sudjelovale su u obilježavanju 2767. godišnjice nastanka grada Rima, kojega je, prema legendi 21. travnja 753. prije Krista osnovao Romul.

Najviše događaja tradicionalno se odvijalo u Circusu Maximusu i oko rimskoga Koloseuma koje su preplavili kostimirani glumci – gladijatori, konjanici, djevojke u crvenim rimskim togama s cvijećem u kosi, oživljavajući običaje i tradiciju drevnoga Rima.

Riječima “uživajte u Rimu” prisutne je pozdravio rimski gradonačelnik Ignazio Marino koji je sudjelovao u proslavi.

Tradicionalna proslava bazira se na legendi koja opisuje nastanak vječnoga grada. Prema njoj je bogu Marsu vestalska djevica Rea Silvija rodila blizance Romula i Rema, a kralj Alba Longe, Amulije ih je odmah po rođenju bacio u Tiber kako mu u budućnosti ne bi oteli prijestolje.

Grad na Palatinu

No blizance je u podnožju Palatina, jednoga od sedam rimskih brežuljaka pronašla vučica koja ih je dojila. Romula i Rema potom je pronašao pastir Faustul koji ih je othranio i odgojio. Kad su odrasli, na Palatinu su odlučili osnovati grad. No počeli su se svađati oko toga koji će od njih dvojice vladati gradom te je Romul u svađi ubio brata. Grad je osnovao 21. travnja 753. godine prije Krista te ga je nazvao po sebi.
Nedavno su stručnjaci pronašli dokaze koji bacaju novo svjetlo na povijest vječnoga grada. Arheolozi koji su radili na iskopinama u rimskome Forumu otkrili su kameni zid i djeliće grnčarije stotinu godina “starije” od Marsovih blizanaca.
“Keramički predmeti i kameni zid smjestili smo kronološki između 9. i početka 8. stoljeća prije Krista”, rekao je jedan od arheologa koji je sudjelovao u istraživanju.

slobodnadalmacija.hr

H, FOTO: AFP
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close