logo
bios

27.10.2013. – Vakuf porodice Suša – Džamija u Čekrekčijama

Objavljeno prije 4 mjeseca . u sub, okt 26th, 2019

27.10.2013. godine, u Čekrekčijama je upriličena svečanost primopredaje porodičnog vakufa Islamskoj zajednici BiH.
Džamija u Čekrekčijama s pratečim objektima i vakufskim zemljištem je drugi vakuf porodice Suša. Džamija u Dolu, rodnom mjestu rahmetlije hadži Mehe Suše, izgrađena je još za njegova života. Njegov nijet – namjera je bila da se džamija sagradi i u Čekrekčijama. Njegovu namjeru su realizirali njegovi potomci – porodica predvođena suprugom hadži Habibom, sinovima hadži Mahirom i Osmanom, te kčerkom hadži Mahirom.
Vakuf u Čekrekčijama je samo jedan u nizu hajrata što ih ova porodica realizira u kontinuitetu. Porodična firma “Suša Commerce” uz poslovnu ekspanziju, kontinuirano manifestira društvenu odgovornost.
Hadži Habiba, supruga rahmetli hadži Mehe Suša, otvorila je džamiju u Čekrekčijama, a ključeve iste reisu-l-ulemi IZ BiH Husein ef. Kavazoviću predao je Osman Suša, koji se tom prilikom i obratio prisutnima:

Svečanost u Čekrekčijama pratilo je blizu 10 hiljada vjernika iz cijele BiH.
Preko 50 autobusa i skoro 8.000 podjeljenih besplatnih obroka, samo su neki od pokazatelja posjećenosti manifestacije svečanog otvaranja džamije u Čekrekčijama.

Mnogobrojnu ulemu predvosili su reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović i muftija sarajevski Husein ef. Smajić, a u ime društvene zajednice Visoko svečanost je pratila i prisutnima se obratila predsjedavajuća OV Visoko Mirela Mateša Bukva.

Muftija sarajevski Husein ef. Smajić kazao je, između ostalog, da sarajlije imaju na čemu zavidjeti Visokom, kada je riječ o vjerskoj infrastrukturi i razvijanju vjerskih vrijednosti.

Glavni imam Medžlisa IZ Visoko Ibrahim ef. Hadžić prisjetio se, sada već  daleke 1997. godine, kada je počeo proces formiranja džemata Čekrekčije, te prvih razgovora s rahmetli hadži Mehom Sušom o izgradnji džamije u Čekrekčijama.

U svojstvu domaćina programskog dijela svečanosti bio je džematski imam Osman ef. Bahtanović. U svom obraćanju – pozdravnom govoru, naglasio je zahvalnost džematlija porodici Suša na svemu što je učinila za naselje Čekrekčije.


www.magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh