23 godine od okupacije Vlasenice: Ubijeno 2.643 Vlaseničana osuđena tek tri zločinca!

Tokom agresije u BiH u Vlasenici je ubijeno 2.643 Vlaseničana, a grad je okupiran 21. aprila 1992. godine, piše novinska agencija Patria.

Prošle su 23 godine od okupacije srpskog agresora. U Vlasenici je ubijeno 265 djece, a prema nekim podacima, 863 Vlaseničana su stradala u genocidu u Srebrenici. Oko 700 žena iz Vlasenice je prošlo kroz torture, a mnoge su silovane.

Porodice još uvijek traže nekoliko stotina svojih bližnjih. U posljednjih nekoliko godina nije otvorena nijedna masovna grobnica u vlaseničkom kraju. Ove godine klanjana je 12. kolektivna dženaza ubijenim u proteklom ratu na vlaseničkom području. Među žrtvama koje su ukopane nalazi se i 7-godišnji Edis Hajdarević, a čiji tabut su u mezar spustile komšije, jer nema nikoga od rodbine. Otac i djed ubijeni su zajedno s njim, a majka mu je poginula na području Cerske.

Za ratne zločine osuđene su tek tri osobe. Dragan Nikolić Jenki je osuđen u Haagu, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar, osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo preko 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog godina starosti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close