Kultura

22.11.1963. u atentatu je ubijen američki predsjednik Kennedy

John F. Kennedy rođen je 29. svibnja 1917., a 1960. izabran je za 35. predsjednika SAD-a. Najmlađi do tada, jedini katolik te prvi irski Amerikanac koji je postao američkim predsjednikom. Razvio je opsežan program postizanja građanske ravnopravnosti i socijalne reforme, koji je predviđao zdravstveno osiguranje za starije ljude, razvoj školstva i prosvjete, te ukidanje diskriminacije prema crnačkomu stanovništvu. Program što ga je predložio Kongresu za stvarno i potpuno provođenje u život građanske ravnopravnosti bio je u tom pogledu najrevolucionarniji čin od vremena Abrahama Lincolna, što ga je, kako mnogi kažu, stajalo života.
Njegov privatni život nije bio ništa manje uzbudljiv nego njegova politička karijera. 1953. oženio je Jacqueline Bouvier. Ona je završila studije na prestižnoj pariškoj Sorboni i postala je idealan izbor za novu prvu damu američke Bijele kuće. Veći problemi nastaju u trenutku kada njen muž i Marilyn Monroe započinju aferu koja će dovesti do tragičnih posljedica. Marilyn je posjećivala Bijelu kuću u trenucima kada je Jacqueline bila na putovanjima. Glumica se potajno nadala da će se predsjednik poslije završenog mandata razvesti i oženiti je. Potajno je maštala da će možda ona biti nova prva dama, iako je svima je bilo apsolutno jasno da je to nemoguće.
5. kolovoza 1962. Marlyn Monroe je pronađena mrtva u svojoj kući. Zvanična verzija je predoziranje lijekovima, iako kontroverze o ubojstvu i dalje postoje. Godinu i tri mjeseca kasnije ubijen je i John F. Kennedy. Postao je žrtvom atentata u Dallasu. Sa šestog kata zgrade ispaljena su dva hica i predsjednik je u otvorenim kolima klonuo, pogođen u glavu i vrat. Kennedyjevo ubojstvo je do danas predmet brojnih teorija zavjere, smatra se jednim od najdramatičnijih i najšokantnijih događaja u 20. stoljeću, odnosno jednim od najpoznatijih atentata u povijesti uopće.
Jacqueline se par godina nakon svega preudala za grčkog brodovlasnika Aristotelesa Onassisa.

https://www.nacional.hr/

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close