21. mart/ožujak – Međunarodni dan šuma (Video)

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 21. mart/ožujak proglašen jeMeđunarodnim danom šuma koji će se od ove godine obilježavati kontinuiranu u svijetu. Kako se navodi u Odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Međunarodni dan šuma obilježavat će se svake godine kako bi se poveća svijest o važnosti svih vrsta šuma i drveća izvan šuma.
U Federaciji Bosne i Hercegovine provodi se Kampanja podizanja javne svijesti o vrijednostima i pozitivnim učincima zaštićenih šumskih i planinskih područja koja, pored ostalog, ima za cilj zaštitu biodiverziteta i očuvanja raznovrsnog šumskog bogatstva u FBiH.
Bosna i Hercegovina ima 2.709.769 hektara šuma i šumskog zemljišta, što čini oko 53 posto ukupne teritorije države. Šume u Bosni i Hercegovini su uglavnom nastale prirodnim putem i one pokrivaju 2.209.732 hektara ili oko 44 posto teritorije. Bh. šume su raznovrsnog su sastava zahvaljujući različitim uvjetima staništa.
„Šume predstavljaju jedan od najznačajnijih, ako ne i najznačajniji prirodni resurs Bosne i Hercegovine. Teško je pobrojati sve korisne funkcije koje šume imaju svugdje u svijetu pa i u BiH. Šume utiču na klimu, vodene tokove, štite zemljište od erozije, one predstavljaju najveća aktivna spemišta ugljika, od velike su važnosti za zdravlje ljudi etc.
Ne treba zaboraviti da upravo zahvaljujući šumama imamo zdrave i kvalitetne vode u BiH, jer šume, između ostalog služe pročišćavanju podzemnih i površinskih voda i štite akumulacije pitke vode od zagađenja. Kod dugotrajnih kiša i pljuskova s velikom količinom vode i kod topljenja snijega, šume akumuliraju velike količine vode koju kasnije polako otpuštaju, tako da šume dobrim dijelom sprečavaju poplave. Činjenica je da su šume izvor prihoda za značajan dio stanovništva BiH. Naše šume su stanište brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Zbog svega toga šume predstavljaju resurs čijoj zaštiti i očuvanju treba posvetiti punu pažnju, kako bi i generacije nakon nas uživale u blagodetima šuma“, kaže prof.dr. Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ne treba zaboraviti da su šume su najsloženiji ekosistem na našoj planeti, koji prema priocjenama pokrivaju 31 posto ukupne kopnene površine zemlje, kao i da su čuvari više od 80 posto biološke raznolikosti planete.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close