-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

21. mart je Svjetski dan šuma – Šume nestaju sve brže

Svjetske šume sve brže nestaju pred oranicama, putevima i gradovima, a 70 posto preostalih površina pod šumskom vegetacijom su na manje od jednog kilometra od oboda šuma, upozoravaju američki istraživači. Inače, 21. mart je Svjetski dan šuma

Istraživanje, u kojem je učestvovalo više od 20 stručnjaka sa pet kontinenata i u kom su korišteni podaci prikupljeni tokom posljednjih 35 godina, ističe se da narastajuća ljudska populacija vrši sve veći pritisak na šumske životinje i biljke kojima prijeti istrebljenje, prenosi Tanjug.

“Rezultati su nas iznenadili i uplašili”, kazao je za Reuters vođa studije, Nik Hadad, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Sjeverne Karoline.

“Svi pokazatelji ukazuju na dalje pogoršanje stanja”, naveo je on.

Na mapama objavljenim u sklopu studije može se vidjeti da su velike površine pod šumom u Amazonu i Kongoanskoj kotlini i dalje udaljene od ljudi, dok se u Aziji, Novoj Gvineji, Rusiji, Kanadi i nordijskim zemljama sve više povlače pred ljudskim aktivnostima.

“Sedamdest posto preostalih površina pod šumskom vegetacijom je na manje od jednog kilometra od oboda šume”, upozoravaju naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Science Advances povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma.

“Rast stanovništva neizbježno će nastaviti da smanjuje i cijepa prirodne zone”, navode stručnjaci, koji u povećanju efikasnosti poljoprivrede vide jedino rešenje za spas šuma.

Jedno istraživanje iz 2011. predvidjelo je će do 2050. poljoprivredne površine u svijetu morati da se sa sadašnjih 1,53 milijardi hektara povećaju za 18 posto kako bi se nahranilo sve brojnije stanovništvo, te da će se urbane zone drastično proširiti.

Fragmentacija šuma predstavlja ozbiljnu prijetnju za životinje i biljni svijet jer ih sve više približava ljudima, mijenjajući postojeću mikro-klimu i dovodeći nove, suparničke vrste.

“Rascjepkana staništa utiču na smanjenje diverziteta biljaka i životinja od 13 do 75 posto”, napominju američki naučnici.

Krčenje šuma ugrožava životinje, od jaguara u Brazilu do orangutana u Indoneziji, kao i druga stvorenja poput ptica, leptira, žaba i bezbroj rijetkih vrsta biljaka, zaključuju stručnjaci.

(Piše: S.M. – novovrijeme.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close