Kultura

Mihajlo Pupin

Mihajlo Idvorski Pupin (9. oktobar 1854. Idvor, Srbija – 12. mart 1935 (80 godina) New York, SAD)

1854. Rođen srpski fizičar i pronalazač Mihajlo Pupin, profesor matematike i fizike (1901) na Kolumbija univerzitetu. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi (Pupinovi kalemovi, 1890), omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu “Od iseljenika do pronalazača” dobio je 1924. Pulitzerovu nagradu.

Pupinovi roditelji su se zvali Olimpijada i Konstantin, a imao je još četvoro braće i pet sestara. Oni su se bavili zemljoradnjom, te iako nepismeni, savetovali su ga da uči i da stiče znanje koje će ga voditi kroz život. Završio je srpsku pravoslavnu osnovnu školu u Idvoru i nemačku osnovnu školu u Perlezu, naselju grada Zrenjanina. U početku nije bio naročito dobar učenik, ali vremenom se značajno popravio. 1869. godine je upisao gimnaziju u Pančevu gde je, zbog dobrih profesora, zavoleo prirodne nauke. Leti je sa drugovima čuvao goveda na pašnjacima, a noću je posmatrao zvezde što će postati osnova njegovih otkrića vezanih za telefoniju na velikim udaljenostima. Pošto se isticao kao vredan i talentovan učenik, uz pomoć sveštenika Vase Živkovića i nastavnika Kosa, dobio je stipendiju. Bio je član pokreta Omladina srpska koja se sukobila sa nemačkom policijom. Zbog toga je 1872. godine otišao u Prag gde je nastavio šesti razred i prvi semestar sedmog razreda. Do Pešte je išao brodom, a od Budimpešte do Praga vozom. U školi je imao problema sa nemačkim studentima koji su bili neprijatni prema Srbima.

OPŠIRNIJE: https://www.biografija.org/nauka/mihajlo-pupin/

 

Citati

Neke od naučnikovih mudrih misli su:

„Za mladog čoveka uopšte nije nesreća biti bez novaca, ako se odlučio da sam sebi krči put samostalnom životu, pod uslovom da u sebi ima dovoljno snage da savlada sve teškoće sa kojima će se sukobiti.“

„Neuspeh je predah za buduću pobedu.“

„Ništa ne čini čoveka tako srećnim kao pošteno uverenje da je dao sve od sebe.“

„Kada ljubav prema otadžbini zamre, tada i država mora umreti.“

„Mnoge pronalazače i naučnike uništilo je to što su poverovali da su “nadljudi“.

„Vera bez uverenja je kuća sagrađena od peska.“

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close