-TopSLIDEKultura

17.12.2010.: Arapsko proljeće – “Cijena Arapskog proljeća” u materijalnim štetama veća od 833,7 milijardi dolara

Val revolucija koji je pod nazivom Arapsko proljeće počeo 2010. godine u Tunisu, a zatim pokrenuo iste tranzicijske procese u drugim arapskim zemljama izazvao je nemire koji su do kraja 2014. godine nanijeli materijalnu štetu od 833,7 milijardi dolara u tim zemljama.

Arapsko proljeće je naziv za talas demonstracija, protesta i pobuna u prevashodno arapskim zemljama, koji je počeo 17. decembra 2010. godine. Prije ovog perioda, samo je Sudan bio arapska država koja je doživjela uspješno obaranje diktatorskog režima 1964. i 1985. godine.

Prvi protesti u decembru 2010. godine započeli su u Tunisu, Egiptu početkom 2011. godine, zatim u Libiji, Bahreinu, Siriji, Jemenu, Alžiru, Iraku, Jordanu, Maroku i Omanu, kao i na granicama Izraela.

Manji odjeci protesta čuli su se u Kuvajtu, Libanu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji, Sudanu i Zapadnoj Sahari.

Prilog – dokumet:
Arapsko proljeće (Prof. Nino Žganec – Sveučilište u Zagebu)

Vezani tekstovi:

– “Arapsko proljeće” i izdaja zavedene zapadne ljevice

– Arapsko proljeće uspona i padova

– Cifra od koje se vrti u glavi: Arapsko proljeće izazvalo ogromnu materijalnu štetu

magazinplus.eu
____________

Grupa eksperata Foruma arapskih strategija, čije sjedište je u Dubaiju, objavila je izvještaj pod nazivom “Cijena Arapskog proljeća” u kojem se navodi da je tokom dešavanja u arapskim zemljama zahvaćenim tim valom revolucija od 2010. do 2014. godine uzrokovana materijalna šteta veća od 833,7 milijardi dolara.

Procjena štete izrađena je uzimajući u obzir devet stavki, uključujući smanjenja BDP-a, turizma, berzi, direktnih stranih investicija, izbjegličku krizu i obnovu devastirane infrastrukture.

Ukazujući kako je Arapsko proljeće donijelo destabilizaciju i terorističke napade u regiji, eksperti u Izvještaju navode da je ta situacija uzrokovala smanjenje broja turista za 103,4 miliona.

Također se navodi da je u sukobima i terorističkim napadima u pomenutom periodu u arapskim zemljama poginulo ili ranjeno najmanje 1,34 miliona ljudi.

(Faktor.ba/Foto: DPR)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close