-TopSLIDEKultura

17.10.1882. – Imenovan prvi bosanski Reisu-l-ulema, Mustafa Hilmi ef. Hadžimerović

Mustafa Hilmi Prvi reisu-l-ulema Bosne i Hercegovine (Kulen-Vakuf: 1816-1895)

1882 – Imenovan prvi bosanski Reisu-l-ulema, Mustafa Hilmi ef. Hadžimerović.

Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović rođen je u Kulen Vakufu 1816. godine. Osnovno vjersko i opće obrazovanje stekao je u rodnom mjestu. Kraće vrijeme učio je medresu u Prijedoru, a zatim došao u Gazi Husrevbegov hanikah 1883. godine. U Hanikahu u Kuršumliji medresi učio je pred znamenitim muderisom Mehmed ef. Kučukom, a potom je pohađao predavanja sarajevskog muftije Muhameda Sakir ef. Muidovića i Muhamed ef. Telalagića.

Godine 1837. otišao je u Istanbul u Hekim Čelebi medresu i nastavio nauke pred najpoznatijim alimima (vjerskim naučnicima) tog vremena, Vidinlijom i Denizlijom. Nakon 15 godina naukovanja u Istambulu, te kratkog muderizovanja u Bosanskom Novom, prihvata mjesto muderisa Kuršumli medrese u Sarajevu, a godinu dana kasnije biva imenovan za imama Arebi-atik džamije.

Iako je 1856. godine postavljen za sarajevskog muftiju, Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović nije prekidao muderisku službu, kao sto će i kao reisu-l-ulema nastaviti držati predavanja sve do 1888. godine. Vršeći muftijsku službu, izdao je veliki broj fetvi. Okupaciona austro-ugarska uprava u jesen 1882. godine, imenovala ga je za prvog reisu-l-ulemu Bosne i Hercegovine, o čemu je Car donio odluku 17. oktobra 1882. godine, dok je svečano ustoličenje obavljeno u Konaku 15. decembra 1882. godine.

Iscrpljen dugogodišnjim radom, Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović podnio je ostavku na položaj reisu-l-uleme 1893. godine, a na ahiret je preselio 10. februara 1895. godine.

mustafa hilmi

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close