16 efikasnih načina da zategnete kožu nakon mršavljenja

Gubitak suvišnih kilograma sa sobom donosi brojne prednosti, kako u zdravstvenom, tako i u estetskom smislu, no sa sobom može donijeti i neke negativne posljedice, poput opuštene kože.

Site Allwomenstalk donosi nekoliko super savjeta o tome kako da nakon mršavljenja i gubitka većeg broja kilograma zategnete svoju kožu, te općenito popravite svoje zdravstveno stanje i izgled tijela.

1. Ne mršavite previše brzo

Gubljenje velike količine kilograma u kratkom periodu može biti jako loše, ne samo zbog zdravstvenih razloga, već i činjenice da to za posljedicu ima opuštenu kožu. Jedini način da to izbjegnete jeste da kilograme gubite polako, a ukoliko se nakon trudnoće nastojite vratiti na staru težinu, također ne brzajte. Vrijeme je vaš prijatelj i jedini način da zdravo smršavite, bez negativnih posljedica jeste da to učinite postepeno i polako.

2. Koristite kreme za učvršćivanje kože

Ove kreme su definitivno jedan od najboljih načina da zategnete kožu nakon mršavljenja, pa čak i trudnoće. Potražite kreme sa biljnim sastojcima, aloe verom, pa čak i vitaminom E i A. Svi ovi sastojci povećavaju proizvodnju kolagena i elastina u vašoj koži.

3. Koristite kreme sa kolagenom

Mogu biti skupe, ali se isplate! Ipak, kolagen kreme (nažalost) ne djeluju na svima, tako da je dobro da se raspitate kod prijatelja i članova porodice kakva su njihova iskustva.

4. Pokušajte sa mineralnim/solnim peelinzima

Vjeruje se kako je razlog zbog kojeg morska so ili slični peelinzi zatežu kožu upravo zato što povećavaju cirkulaciju, usljed čega dolazi do ponovnog vraćanja elastina u kožu. Pokušajte sa peelingom od morske soli bar tri puta sedmično.

5. Izbjegavajte sulfate i grube sapune

Sulfati su tvari koje se nalaze u većini sapuna, gelova za tuširanje i šampona budući da su jeftini i pristupačni. Oni također i isušuju i iritiraju kožu, oduzimajući joj prirodni elastin. Ukoliko nastojite da zategnete kožu nakon mršavljenja, potrudite se da u prodavnicama nađete proizvode bez sulfata.

6. Koristite bademovo ulje

Ukoliko tražite nešto što će vam pomoći da se riješite strija i zategnete kožu, svakako pokušajte sa bademovim uljem. Svakodnevno korištenje na način da ga utrljate u kožu može pomoći da vaša koža bude zategnuta.

7. Dodajte proizvode od soje u prehranu

Jeste li znali da protein soje, pa čak i aloe vera dvije stvari koje potpomjažu proizvodnju elastina u koži, čineći je zategnutom i lijepom? Dodajte proizvode od soje u svoju prehranu ili čak nađite priozvode koji sadrže oboje.

8. Izbjegavajte sunce i hlorisanu vodu

Vaša koža treba hranu i njegu. Previše vremena na suncu i pretjerano izlaganje hlorisanoj vodi može opustiti vašu kožu čak i više.

9. Zaboravite na sunčanje u solariju!

Solarij je mučenje za vašu kožu. Iako vam se čini da je od solarija vaša koža mekša i zdravija, to naprosto nije istina. Solarij kožu čini starijom, budući da izaziva pretjerano lučenje melanina. Kad ste vani na suncu, obavezno nosite zaštitnu kremu.

10. Pokušajte sa masažom

Masaža stimuliše ćelije i zaista pomaže koži da bude zategnutija.

11. Vježbajte sa tegovima

Ima li šta bolje od vježbanja? Nemojte da vas plaši uvjerenje da će vježbanje sa tegovima učiniti da izgledate pretjerano mišićavo i nimalo ženstveno, jer se to ne može desiti ukoliko vašoj uobičajenoj rutini vježbanja tri puta sedmično dodate tegove, koji će vam pomoći da ojačate mišiće ispod kože koja će onda izgledati zategnutije i ljepše.

12. Pokušajte sa jogom

Joga će vam pomoći da se oslobodite stresa, izgubite suvišne kilograme, pa čak i zategnete kožu nakon mršavljenja! Stvar je samo u tome da morate početi sporo, a nakon nekoliko sedmica ćete se i sami uvjeriti u to koliko ste postali fleksibilniji i koliko se vaša koža nalazi u mnogo boljem stanju.

13. Ne zaboravite na hidrataciju!

Samo hidratizirana koža je zdrava koža! Osam čaša vode dnevno dovoljno je da hidratizirate svoj organizam iznutra, što će se vidjeti i na vašoj koži, te je učiniti zategnutijom, sjajnijom i ljepšom.

14. Zaboravite brzu hranu!

Hrana bogata masnoćama i šećerima je najgora noćna mora za kožu i zdravlje općenito. Ukoliko nastojite održati postignutu težinu nakon mršavljenja, kao i vašu kožu ponovo učiniti čvrstom, nastojte da izbjegavate brzu hranu. Čak i onu koja je zaista ukusna. Posebno onu koja je zaista ukusna. Umjesto toga, dodajte u svoju prehranu što više povrća i voća.

15. Jedite što više sirove hrane

Tokom kuhanja se gube mnogi vitamini i minerali iz hrane. Kako biste to izbjegli, nastojte da u vašu prehranu uvrstite što više sirovog voća i povrća.

16. Proteini su jako bitni

Dodavanje proteina u vašu prehranu također vam može pomoći da zategnete kožu nakon mršavljenja. Proteini nam pomažu u izgradnji mišića, čime se koža čini zategnutijom, a čisti protein također u sebi sadrži kolagen i ostale elemente koji kožu čine elastičnom. Dodatni savjet – konzumiranje čistih proteina nakon vježbanja, pomoći će vam u tome da imate veće i čvršće mišiće.

klix.ba
(Klix.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close