-TopSLIDEKulturaVisoko

16. april 2010. – Rasim Delić

Rasim Delić (4. februar 1949. – 16. april 2010. godine) bio je general Armije Republike Bosne i Hercegovine i drugi načelnik Generalštaba Armije Republike BiH.

Vojnu akademiju Jugoslovenske narode armije je počeo 1967, a završio 1971.
1989. godine završio je dvogodišnju školu za komandni kadar.
JNA napušta 13. aprila 1992. u činu potpukovnika.
Od 8. juna 1993. do kraja rata u Bosni i Hercegovini komadant Armije RBiH.
Nakon završetka rata u BiH, Delić je bio komadant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.
U penziju je otišao u septembru 2000. godine

Osuđen je na tri godine zatvora na sudu u Haagu po drugoj tački optužnice koja ga tereti za okrutno postupanje kao prekršaj pravila i običaja ratovanja, vezano za dešavanja u selu Livade i logoru Kamenica iz jula i augusta 1995. godine.

Umro u Sarajevu 16. aprila 2010. godine. Dženaza je obavljena 19. aprila i sahranjen je na mezarju Kovači, u Sarajevu.

bs.wikipedia.org

 

“Armiju Republike BiH vodio je kroz teška iskušenja i operacije odbrane i oslobađanja domovine, te je zajedno sa svojim saborcima stvorio pretpostavke za postizanje trajnog mira. General Delić je otišao onako kako je i živio – mirno i dostojanstveno.” – Selmo Cikotić na  komemoraciji   generalu Rasimu Deliću.

“General Delić je bio prisiljen da nastavi borbu i nakon završetka agresije na BiH. Nije se borio samo za svoju nevinost, borio se i za pravdu. Borio se da se ne prekroji istorija agresije na BiH. Prema tome, mi koji smo ostali moramo govoriti istinu i ne smijemo dozvoliti da se povuče linija jednakosti između agresora i žrtve.” – Haris Silajdžić

veterani.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close