-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleVisoko

146 volontera je boravilo tokom pet mjeseci u Visokom

VOLONTERSKA SEZONA 2022.

Volonterska sezona 2022. godine, bila je uspješna. Volonteri iz raznih zemalja svijeta pridružili su se arheološkim ali i drugim radovima koje pokriva Fondacija ”Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Ove godine, za razliku od prethodne, broj volontera se povećao. I dalje ljudi iz čitavog svijeta imaju interes za naš projekat, pa i dalje pristižu prijave za narednu volontersku godinu.

Sto četrdeset šest (146) volontera je boravilo tokom pet mjeseci u Visokom. Neki od njih su iskoristili maksimalan broj radnih dana, koji je u skladu sa zakonskim regulativama za volontere strane državljane, a bilo je i onih koji su sa nama proveli tek nekoliko dana. Volonteri su bili uključeni u arheološke radove unutar tunela Ravne 3 i Ravne 4, nesebično su pomagali izgradnji teniskih terena i održavanju sadržaja parka, a nekoliko puta organiziran je i Eco day koji je imao za misiju zaštitu i čuvanje prirode i prirodna okruženja unutar kompleksa parka Ravne 2.

Nekoliko volontera ponovo je sa nama radilo kao i prethodnih godina, te je uvijek lijepo sresti dobro poznata lica. Većinom su volonteri dolazili iz Njemačke, Francuske, Engleske, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Švajcarske, Finske, Danske, Austrije, Italije, Nizozemske, Švedske, Turske, Brazila, Kanade, Poljske, Češke, kao Bosne i Hercegovine, ali  i zemalja regiona.

Prijave za narednu volontersku sezonu, koja počinje 5. juna 2023. godine su otvorene. Više informacija o programu može se pronaći na našoj web stranici (www.piramidasunca.ba).

Piše: BA Amna Agić, terenski arheolog Fondacije

piramidasunca.ba/bs

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close