-TopSLIDEBiHPolitika

Zlostavljanje dječaka u Zenici ponovo uznemirilo javnost: Djeca postaju sve brutalnija i agresivnija

Nasilje je uzelo maha u takvim razmjerama da ga je sve teže na svakom polju i zaustaviti, kaže klinička psihologinja Jasmina Dizdarević

Događaj od prije nekoliko dana, kada je grupa učenika na školskom igralištu u Perinom Hanu u Zenici maltretirala dječaka, nakratko je vratio pažnju na vršnjačko nasilje, kao jedan od ozbiljnih problema s kojima se suočava savremeno društvo.

Vršnjaci su na igralištu udarali dječaka, prisiljavali ga da leži, skidali mu šorc, dirali ga po spolnom organu, govorili da je u njemu šejtan, dok su sve to snimali, a bespomoćni dječak je plakao govoreći da želi kući.

Pojačati nadzor

Videosnimak koji je pokazao da i u BiH odrastaju nove generacije surovih pojedinaca, s nedostatkom minimuma empatije prema slabijem od sebe, poziv je da popravimo greške, ali i da se zapitamo koliko slučajeva ostaje van dometa medija i stručne javnosti.

– Svakoga dana svjedočimo sve brutalnijem i agresivnijem ponašanju, kako djece tako i odraslih. Nasilje je uzelo maha u takvim razmjerama da ga je sve teže na svakom polju i zaustaviti. Kada su u pitanju maloljetnici, odgovornost je na roditeljima, oni su krivi za ponašanje svoje djece. Ako ne promijenimo stav prema učenicima u školama, ne pojačamo nadzor i ne počnemo se baviti svakim djetetom ponaosob, ako se svakog dana ne posvetimo i odgoju, posljedice će biti nesagledive – kaže klinička psihologinja Jasmina Dizdarević.

Ona dodaje da se odnos svih, od roditelja, škola, zdravstvenih ustanova, do policije i tužilaštava, mora mijenjati, te da se krivci moraju prozivati, usmjeravati, kažnjavati, a zakoni postrožiti.

Uzroci vršnjačkog nasilja su česta pojava, ali, nažalost, sve se manje radi na njenoj prevenciji i od institucija i od roditelja, kaže sociolog Vedran Francuz.

Otklanjanje uzroka

– Roditelji su odgovorni za odgoj svoje djece. Škola, kao sekundarna institucija za socijalizaciju djece, ne može dati toliko važan doprinos kao porodica koja je primarna i veoma važna. Važno je kod svoje djece na vrijeme prepoznati elemente omalovažavanja i ponižavanja drugih. To doprinosi prevenciji i otklanjanju potencijalnih uzroka nasilja – kaže Francuz.

Francuz: Važna prevencija. Facebook

Dodaje da se posebna pažnja mora voditi o članovima manjinskih zajednica ili marginaliziranih grupa.

– Ta djeca su često više podvrgnuta zlostavljanju ili nasilju – naglašava Francuz.

Povećan broj slučajeva u USK

Vršnjačko nasilje na području Unsko-sanskog kantona u značajnom je porastu, nedavno je istaknuto na posljednjoj sjednici Vlade USK.

U ovom kantonu policija u 2023. evidentirala je ukupno 97 slučajeva vršnjačkog nasilja, što je za 52 slučaja više u odnosu na 2022. godinu. Ukupno je evidentirano 118 počinilaca vršnjačkog nasilja te 85 žrtava vršnjačkog nasilja, što je više za 45 u odnosu na 2022. godinu.

Dvadeset posto anketiranih srednjoškolaca u BiH doživjelo je neki vid nasilja tokom školovanja, od čega 70 posto u učionici, a jedna trećina učenika je priznala da je gledala i nije prijavila nasilje, a jedna trećina da nakon prijave niko nije reagirao.

Udarac šakom u lice

Učenik Osnovne škole u banjalučkom naselju Lauš 5. marta napao je druga iz razreda poslije nastave na autobuskoj stanici. Udario ga je šakom u lice, a navodno je imao upaljač u ruci. Dan ranije napadač je donio metak u dvorište škole. Direktor škole je naveo da je dječak koji je napao druga iz razreda već poznat po problematičnom ponašanju, te je nakon ovog događaja premješten u drugu školu. Dječak je dosad već promijenio više škola zbog problematičnog ponašanja.

Piše: Alen Bajramovic

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close