BiHPrivreda

Unatoč odbijanju Softića, Vlada FBiH želi pomoći radnicima tuzlanske Livnice

Realizirajući dogovoreno sa sastanka koji su predstavnici Vlade FBiH održali 01.02.2016. godine s predsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom i predstavnikom radnika Livnice čelika Tuzla i Bosnia Valves Osmanom Sofićem, Vlada FBiH je pronašla rješenje za pomoć radnicima Livnice, te je, u skladu sa zakonom, danas pokušala isplatiti jednokranu pomoć.

Prema informacijama savjetnika premijera Federacije Bosne i Hercegovine Suvada Osmanagića, po ovu pomoć je, u ime radnika, došao Osman Softić. Međutim, on je jučer, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, odbio da ovu novčanu pomoć radnicima realizira i sve to iskoristio za ličnu promociju i dezinformiranje javnosti.

Zbog takvog Softićevog ponašanja, prema riječima Osmanagića, predstavnici Vlade FBiH danas će posjetiti Tuzlu, razgovarati s radnicima Livnice i realizirati obećanu pomoć kako ovi napaćeni ljudi ne bi više bili predmet manipulacije Osmana Sofića.

Inače, na sastanku održanom prvog dana februara, na kojem je traženo rješenje za probleme radnika Livnice, Vlada je ponudila plan i prijedlog za restrukturiranja Livnice i nastavak rada ove firme, o čemu Sofić uopće nije želio razgovarati.

Na tom sastanku, navodi savjetnik federalnog premijera, bilo je očigledno da Sofića ne zanimaju interes i dobrobit radnika i kompanije, te su jasno izražene sumnje u njegove namjere, obzirom da sastanku nije prisustvovalo više radnika niti predstavnika Livnice.

Vlada FBiH je, tada, ponudila i finansijsku pomoći radnicima Livnice, što je Sofić također odbio, i pored četverosatnog pokušaja predstavnika Vlade i Sindikata da ga ubijede da prihvati ponuđenu pomoć.

Više je nego jasno i nedvosmisleno da Sofić ne postupa u interesu radnika Livnice čelika, već isključivo grupa koji njime rukovode. To je bilo jasno i predsjedniku Sindikata metalaca BiH Bajri Melezu i ministru industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđanu Mićanoviću, kaže se u saopćenju iz Ureda premijera FBiH.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close