BiHPolitika

Održana 39. sjednica Vijeća ministara BiH: 9 milijuna KM za kupovinu smještaja institucija BiH

Danas je održana 39. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a donešeni su sljedeći zaključki i sljedeće odluke:

PRVI PUT USVOJEN SREDNJOROČNI PROGRAM RADA VIJEĆA MINISTARA BIH
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je prvi Srednjoročni program rada Vijeća ministara BiH 2016. – 2018. godine, koji osigurava kvalitetno upravljanje razvojem u skladu s nadležnostima Vijeća ministara i institucija BiH.

Vijeće ministara, slijedeći praksu zemalja Europske unije, bh. razvoj povezuje s principima razvoja iz strategija „Europa 2020“ i „Jugoistočna Europa 2020“, koji se odnose na integriran, pametan, održiv inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta.

Srednjoročni programa rada prati Reformsku agendu Vijeća ministara i sadrži opće, srednjoročne, strateške ciljeve i programe za realizaciju 57 institucija BiH koje podnose izvješće Vijeću ministara BiH te prvi put uspostavlja sustav planiranja, nužan za povlačenje sredstava iz fondova EU i drugih razvojnih partnera.

Cilj je, između ostalog, osigurati makroekonomsku stabilnost, unaprijediti konkurentno ekonomskog okruženje i povećati industrijsku konkurentnost, osigurati brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ravnomjeran regionalni razvoj, uz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjiti siromaštvo i socijalnu isključenost, razviti okolišnu infrastrukturu i energetske potencijale te povećati energetsku efikasnost.

VMBiH DONIJELO ODLUKU O KUPOVINI OBJEKTA ZA SMJEŠTAJ INSTITUCIJA BiH U SARAJEVU I RIJEŠILO PITANJE SMJEŠTAJA AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o odobravanju kupovine/nabave objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu površine od 7.000 do 8.000 četvornih metara, što će rasteretiti proračun institucija BiH i izbjeći značajan dio daljnjih troškova po osnovi zakupa prostora za koji se na godišnjoj razini izdvaja oko 10 milijuna maraka.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Služba za zajedničke poslove i Povjerenstvo za provođenje postupka kupovine/nabave objekta te Vijeće ministara BiH.

Sredstva u iznosu od 9.000.000,00 KM za kupovinu ovog objekta osigurana su ranije u proračunu institucija BiH za 2015. godinu, a planirana su i u Programu višegodišnjih kapitalnih ulaganja za razdoblje od 2016. do 2018. godine. Istodobno će Ministarstvo financija i trezora u suradnji s Uredom predsjedatelja Vijeća ministara utvrditi model za osiguranje ukupnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Istodobno je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o izmjeni Odluke o rasporedu uredskog prostora za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, kojom se poslovni prostor od 407,09 četvornih metara u Istočnom Sarajevu, na adresi Dabrobosanska 26-28, kupljen za smještaj institucija BiH, u cijelosti dodjeljuje Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, a u skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

UKLANJANJE BARIJERA ZA DALJNJI RAST TRGOVINE MEĐU DRŽAVAMA „CEFTA-e 2006“

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora o Dodatnom protokolu 5 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini, uz korekcije na sjednici, s ciljem daljnjeg rasta međusobne trgovine.

Dodatnim protokolom stvara se obvezujući pravni okvir za pojednostavljenje procedura carinjenja i inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu i razmjeni podataka između država potpisnica sporazuma „CEFTA 2006“.

Korigirani prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

OVLAST ZA OBAVLJANJE ANALIZA KVALITETE MINERALNOG GNOJIVA

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o davanju ovlasti Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar za obavljanje analiza u svrhu službenog ispitivanja kvalitete mineralnih gnojiva u prijelaznom razdoblju do 31. 12. 2017. godine jer ispunjava potrebne uvjete.

Nakon ovog roka Zavod ili drugi laboratorij će moći obavljati analize radi službenog ispitivanja kvalitete mineralnih gnojiva samo za parametre po akreditiranim metodama Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) u skladu s važećim standardima.

Ova odluka donesena je u skladu sa Zakonom o mineralnim gnojivima i Pravilnikom o uvjetima koje moraju ispunjavati ovlašteni laboratoriji za ispitivanje kvalitete mineralnih gnojiva.

RASTE BROJ ZAPOSLENIH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvješće Ministarstva civilnih poslova o evaluaciji provođenja Strategije zapošljavanja u Bosni i Hercegovini 2010. – 2014. za razdoblje 2013. – 2014. godine.

Ministarstvo civilnih poslova u suradnji s ustavno nadležnim institucijama radit će na pripremi nove strategije zapošljavanja za razdoblje od 2016. do 2020. godine, kako bi se sustavno utvrdile mjere za unapređenje procesa zapošljavanja u BiH.

Prema Izvješću, prošle godine konačno je zaustavljen trend rasta registrirane nezaposlenosti, koji je bio prisutan na tržištu rada u BiH u posljednjih pet godina. Broj zaposlenih u 2014. godini konstantno je u porastu na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Oko 103 milijuna KM utrošeno je u Bosni i Hercegovini u 2013. i 2014. godini na realizaciju aktivnih politika zapošljavanja i posredovanja u zapošljavanju za oko 59.000 nezaposlenih, uključujući programe zapošljavanja, samozapošljavanja, obuka, informiranja i drugih usluga u ovoj oblasti.

U PROŠLOJ GODINI 11.088.240,00 KM OD PROVEDBE ANEKSA C SPORAZUMA O PITANJIMA SUKCESIJE

Vijeće ministara BiH primilo je na znanje Informaciju Ministarstva financija i trezora o provedbi Аneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije, kojim se regulira pitanje raspodjele financijske aktive i pasive bivše SFRJ.

Bosna i Hercegovina je u 2014. godini od provedbe Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije ostvarila priliv od 4.371.648,59 eura i 1.645.091,73 američkih dolara ili ukupno 11.088.240,00 KM.

Ovlašteni predstavnik BiH u Zajedničkom odboru država nasljednica za Aneks C Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ zadužen je da poduzme nužne radnje u zaštiti interesa BiH u postupku stečaja nad Beogradskom bankom IBU (Nicosia), kao i u zaštiti interesa BiH u rješavanju neriješenih dugova bivše SFRJ.

INFORMACIJA MINISTARSTVA VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA

Vijeće ministara BiH zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da nastavi započete aktivnosti radi nastavka procedure i zaključivanja Protokola o osnivanju i radu nacionalnog ureda Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj zemalja jugoistočne Europe u Bosni i Hercegovini.

Sjedište ureda Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj zemalja jugoistočne Europe naknadno će se odrediti, vodeći računa o najboljim uvjeti za njegov rad.

Zaključivanje ovog protokola doprinijet će razvoju poljoprivredne politike u BiH te boljoj regionalnoj suradnji u ovoj oblasti, čime bi Bosna i Hercegovina osigurala ispunjavanje jednog od uvjeta na putu europskih integracija.

USVOJENO 10. IZVJEŠĆE O REALIZACIJI MAPE ZA IZVOZ POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Vijeće ministara BiH usvojilo je 10. izvješće Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o realizaciji Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da, u suradnji sa svim nadležnim institucijama u lancu sigurnosti hrane entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH, intenzivira realizaciju aktivnosti Mape puta koje su označene kao prioritetne.

Riječ je o aktivnostima koje se poduzimaju u pripremi i usuglašavanju prijedloga izmjena i dopuna Zakona o hrani, Zakona o veterinarstvu i Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju.

Mapa puta sadrži 13 aktivnosti koje trebaju provesti nadležne institucije u lancu sigurnosti hrane BiH, entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH.

www.magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close