Visoko

14. maj 2010. – Trostruko ubistvo u Hlapčevićima

Nedim Fejzić  je počinio trostruko ubistvo u Hlapčevićima i ranio više osoba, među kojima petoro dece.
Ubijeni; Dževadia Bašini (41), Mehmed Rožajac (76), Zineta Rožajac (36).

Masakr u brojkama

–    3 osobe ubijene

–    7 povrijeđenih

–    1 godinu ima najmlađa žrtva

–    4 godine ima najstarije povrijeđeno dijete

Krvavi petak

Sve se odvijalo između 13 i 14 sati tog krvavog petka, 14. maja 2010. godine. Fejzić je od svoje kuće prvo došao do komšije Dževada Herceglije (47), kojeg krvnički i bez ikakvih riječi napada, da bi potom produžio do kuće Fatime Bukve (31) te njenih sinova Sadina (2) i Adina (4). Sve troje je teško ranio. Potom se krvavi pohod nastavlja u kući Šemsudina i Dževade Bašini. Dževadu (40) ubija, a njenu kćerku Eminu (2,5) teško ranjava.

U narednu kuću ne uspijeva ući, ali svoj bijes iskaljuje u narednoj, kući Zinete Rožajac (35), u kojoj na stepenicama ubija nju, a u prizemlju njenog svekra Mehmeda (74). Tu teško ranjava Zinetinu jednogodišnju kćerku Adnu, koju je majka tijelom sakrila od monstruma zadobivši na četrnaest mjesta na tijelu po sedam do deset uboda.

Već u narednoj kući žrtvu nalazi u Salihu Kapi (53), koji preživljava napad, dok njegov rođak Smajo, koji je stigao iz drugog dijela sela, uspijeva s još nekoliko mještana savladati Fejzića, kojeg potom odvodi policija.

– Udarao sam ga drvetom koje se odbijalo kao o lutku. Samo bi se stresao, kao da ga je neko poprskao vodom. To je neopisivo – priča Smajo Kapo, koji ga je na kraju savladao.

Da to nije učinio, Fejzić bi u svom krvavom pohodu naišao na grupu od 12 djece koja su se igrala dvadesetak metara dalje.

magazinplus.eu

Vezane objave:

– Hlapčevići 14.5.2010. – Dan kada je Nedim Fejzić troje ubio a sedmero ranio

– Video: Tri godine poslije krvavog masakra u Hlapčevićima

– Šemsudin Bašini: Moja Emina ni danas ne pita za majku

– “Avaz” u visočkom selu, četiri godine nakon presude monstrumu Nedimu Fejziću

U septembru 2018. godine, preminuo je trostruki ubica iz Hlapčevića

Suđenje Fejziću počelo je 19. oktobra 2010., a okončano je 26. februara 2011. Na Sudu je kazao da je napravio masakr zbog glasova koje je čuo. Fejziću je tada određen prisilni smještaj na forenzici Kaznenopopravnog zavoda Zenica i njegov boravak se produžavao po šest mjeseci. Nakon toga, završio je na Psihijatriji na Sokocu, gdje je boravio sve do svoje smrti.

U februar 2020. godine, umro je Smajo Kapo

Umro Smajo Kapo, heroj iz Hlapčevića: Golim rukama se suprotstavio pomahnitalom ubici

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close