126 godina od rođenja bh. književnika Isaka Samokovlije

Na današnji dan 3. septembra 1889. rođen je poznati bh. književnik Isak Samokovlija, autor mnogih djela sa bosansko-jevrejskom tematikom, piše novinska agencija Patria.

Samokovlija je rođen u Goraždu, tada dijelu Austro-Ugarskog carstva, u porodici sefardskih (španskih) jevreja. Njegova porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po čemu su dobili prezime Samokovlija. Nakon djetinjstva provedenog u Goraždu, odlazi u Sarajevo i završava Prvu gimnaziju, te studira medicinu u Beču.

Nakon studija, Samokovlija je radio kao ljekar u Goraždu, Fojnici i Sarajevu. Svoju prvu pripovjetku “Rafina avlija” objavio je 1927. godine, a dvije godine kasnije izlazi i prva zbirka pripovijetki “Od proljeća do proljeća”, u izdanju Grupe sarajevskih književnika.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su: “Od proljeća do proljeća” 1929.; “Nosač Samuel”, 1946.; “Solomunovo slovo”, 1949.; “Hanka” (drama); “Plava Jevrejka” (drama); “Tragom života”; “Đerdan”; “Priča o radostima”…

Početak Drugog svjetskog rata dočekao je u bolnici Koševo u Sarajevu, gdje je bio šef jednog odjeljenja. Ubrzo je dobio otkaz i morao je nositi žutu traku s Davidovom zvijezdom, kojom su nacisti obilježavali sve Jevreje.

Nakon proglašenja NDH zatvoren je od strane ustaša, te kasnije prebačen u izbjeglički logor na Alipašinom mostu u Sarajevu.
U proljeće 1945. godine, uspijeva pobjeći od ustaša koji su ga prinudno vodili sa sobom, te se krio sve do oslobođenja zemlje.

Isak Samokovlija umro je 15. januara 1955. godine, u Sarajevu. Sahranjen je na starom jevrejskom groblju na strmoj padini Trebevića, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close