100 najvećih u BiH: Prvi put lista banaka i nagrade za poduzetnice

U okviru projektu 100 najvećih kompanija u BiH u 2014. ove godine prvi put će biti posebno rangirane banke, preduzeća iz drvne, metalne i prehrambene industrije na nivou BiH, a biće i dodijeljene nagrade za žene poduzetnice i menadžere.
Ovo je, između ostalog, rečeno danas na pres-konferenciji Poslovnih novina u Sarajevu, na kojoj je najavljena svečana ceremonija tradicionalne dodjele priznanja zaslužnim kompanijama, koja će se održati 26. 06. 2014. na Ilidži – Congress & Event Center Terme.
Projekat Izbor 100 najvećih kompanija u BiH, u okviru kojeg se rangiraju velike, srednje i male kompanije, a koja se objavljuje u specijalnom izdanju Poslovnih novina, jedini je projekat ove vrste na nivou BiH koji ima kredibilitet i prihvatili su ga svi privrednici na nivou države.
Rang-liste se i ove godine kreiraju u partnerstvu sa Agencijom TEC, korištenjem usluge pretrage, odnosno segmentacije baze Bon.ba, realizirane u saradnji sa AFIP Sarajevo i APIF Banja Luka.
Podaci će biti obrađeni za sva pravna lica iz FBiH i RS koja su predala svoje završne račune za 2013. godinu.
Kompanije će se, kao i do sada, rangirati prema veličini (velike, srednje i male) u četiri kategorije – ukupni prihod, neto dobit, izvoz i investicije, a za stavku investicija će se koristiti pozicija investicije gotovinskog toka.
– Projekat svake godine poboljšavamo novostima i ove godine smo kreirali rang-liste kompanija za vodeće grane privrede, te za finansijske institucije. Takođe, prvi put ove godine, u posebnoj kategoriji, biće dodijeljena i priznanja uspješnim poduzetnicama i menadžericama, u okviru projekta „Žene u Biznisu – žene poduzetnice i menadžeri“ koju Poslovne novine realizuju u saradnji sa Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, kazala je Alena Ahmetspahić – Fočo, urednica Poslovnih novina.
Sumirajući neke od podataka sa rang-liste, Ahmetspahić – Fočo je kazala da su u prošloj godini tri najveća izvoznika u BiH izvezla 1,053 milijarde KM. Ukupni izvoz BiH privrede lani je iznosio 8,6 milijardi KM.
Prva tri najveća investitora u BiH ukupno su investirala 848 miliona KM, dok su kao i proteklih godina vodeća po neto dobiti tri javna preduzeća koja su ukupno ostvarila gotovo 303 miliona KM neto dobiti.
Prve tri velike kompanije na rang-listi 100 najvećih u BiH ostvarile su ukupan prihod od 3,352 milijarde KM.
Ahmetspahić – Fočo je kazala i da su zbog velikih poplava i prirodne katastrofe u Poslovnim novinama razmišljali da odgode projekat 100 najvećih u BiH, ali su ipak odlučili da nastave započeti posao zbog toga što su odmakli u pripremama, ali i svjesni njegove važnosti za BiH.
Jasmin Baralija, direktor Agencije TEC, upozorio je da su pri kreiranju rang-listi naišli na probleme sa kvalitetom podataka o privrednim društvima.
“Na znam da li ste svjesni da je tokom 2012. u Federaciji BiH predato 15% finansijskih izvještaja koja su sačinila lica bez validne računovostvene licence, taj broj u Republici Srspkoj je iznosio oko 20%. Agencija TEC d.o.o. Sarajevo postoji od 2009. godine, kazao je Baralija.
Dodao je da postoji jedan broj pravnih lica koja uopšte ne predaju svoje završne račune, kao i da postoje finansijski izvještaji koje su kreirale računovođe bez važeće licence, te finansijski izvještaji koji sadrže različite podatke za iste pozicije, nezavršeno uvođenje nove klasifikacije djelatnosti itd
– I pored navedene činjenice i dalje postoje lica koja uspijevaju da rastu bez obzira na izazove okruženja. Priča o 100 najvećih u BiH je upravo to, te nam je veliko zadovoljstvo što i ove godine sarađujemo na ovom projektu, odnosno uspjeli smo zajedničkim naporima da ga unaprijedimo, naglasio je Baralija.
Ahmeta Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je dugogodišnji partner projekta 100 najvećih u BiH, kazao je da je Izbor 100 najvećih u BiH jedan od rijetkih pozitivnih primjera projekata koji rangiraju i promoviraju najveće i najbolje u privrednom životu BiH.
– Iako je iza nas još jedna teška poslovna godina, ohrabruju podaci da je u prošloj godini, u odnosu na 2012. godinu, zabilježen rast izvoza za 5,03 posto, uz istovremeno smanjenje uvoza. O uspjehu privrede BiH, te pozicioniranju domaćih proizvoda na zahtjevnom evropskom i svjetskom tržištu, govore i rang-liste 100 najvećih u BiH na kojima su se našle kompanije koje su uspjele ostvariti zapažene rezutate i pored nepovoljnog poslovnog ambijenta u zemlji. Stoga vjerujem da će naše najveće kompanije, kao i svi drugi poslovni subjekti, uz neophodnu pomoć i podršku, uspjeti prevladati nepovoljni poslovni ambijent u BiH, ali i posljedice katastrofalnih poplava i klizišta, te ponovno ostvarivati poslovne uspjehe na domaćem i stranom tržištu, istakao je Egrlić.
Sanjin Halimović, ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi Federacije BiH, kazao je da je jedan od strateških ciljeva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta poticanje poduzetništva ciljnih skupina, gdje značajno mjesto zauzima poduzetništvo žena i u ovom smjeru će ovo resorno ministarstvo djelovati i ubuduće.
– Ukupna grant financijska sredstva, koja je ovo resorno ministarstvo od 2004. godine izdvojilo za poduzetništvo žena s područja Federacije Bosne i Hercegovine, iznose 2.575.575 KM. U protekloj 2013. godini ukupan broj ugovora o poticajnim sredstvima za poduzetništvo žena potpisala su 62 pravna subjekta iz Federacije BiH koji su u vlasništvu žena, precizirao je Halimović.
Adisa Huskić, član Uprave, voditeljica prodajne regije i resora Ljudski resursi u dm-u, govorla je o društvenoj odgovornosti ove kompaije, koja se od prvog dana aktivno uključila u pružanje pomoći građanima u područjima pogođenim poplavama i klizištima donirajući značajna materijalna i novčana sredstva, kao i volonterskim radom dm zaposlenika koji su pomogli čišćenju Maglaja i Doboja.
Bernd Papenkort, predstavnik Menadžment Centar Turska/Bliski istok, naglasio je doprinosi ove institucije organizaciji izbora 100 najvećih Poslovnih novina, a koji će sa sastojati i u pozvu za nagrađenu kompaniju na marketing konferenciju visokog nivoa – “Promijeniti igru – Jeste li spremni promijeniti svijet?”, koja se održava 3. i 4. decembra 2014. u Istanbulu.
Iako najavljen, pres-konferenciji nije prisustvovao Nedžad Rešidbegović, generalni direktor BH Telecoma.
U pisanoj izjavi ovim povdom kazao je da Poslovne novine, kao specifičan medij, svojim projektom 100 najvećih u BiH jačaju ukupnu privredu i stimuliraju kompanije na fer borbu na izuzetno konkurentnom tržištu i godinama prepoznaju značaj poslovanja BH Telecoma u segmentu izvoza, ukupne dobiti i investiranja na domaće tržište i na čemu im je ova kompanija izuzetno zahvalna.
Projekat 100 najvećih Poslovne novine pripremaju i realizuju, osim sa kompanijom Tec, u saradnji sa partnerima: Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Asocijacijom poslodavaca BiH, Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, Privrednom komorom Brčko Distrikta BiH i nevladinom organizacijom “Kupujmo i koristimo domaće, kvalitetno i proizvedeno u BiH”.
B. S.
Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close