PolitikaRegion

100. godišnjica islama u Hrvatskoj: Veliki doprinos u razvoju Hrvatske dali su muslimani

Obilježavanje 100. godišnjice islama u Hrvatskoj

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u 16 sati započela je svečana akademija koju u povodu 100 godina islama u Hrvatskoj organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Na svečanosti, uz predstavnike Islamske zajednice u Hrvatskoj, sudjeluju brojni gosti iz Hrvatske i inozemstva, među kojima i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svi oni nazočnima će se obratiti kratkim govorima.

Na početku programa obilježavanja 100 godina islama u Hrvatskoj, prisutne će pozdraviti predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz efendija Hasanović te vrhovni vjerski poglavar reisu-l-ulema Husejn efendija Kavazović.

U prisutnosti najviših državnih dužnosnika, 100. godišnjica pravnog i institucionaliziranog islama u Hrvatskoj svečano je obilježena u srijedu prijepodne u Hrvatskom saboru, a tom su prilikom dodijeljena i brojna priznanja za doprinos razvoju i promicanju misije Islamske zajednice u Hrvatskoj, vjerskih sloboda i međureligijskog dijaloga te zaštiti vjerskih prava.

Na svečanosti je istaknut značaj višestoljetne prisutnosti islama u Hrvatskoj i veliki doprinos koje su u razvoju Hrvatske dali naraštaji muslimana u Hrvatskoj.

Iako muslimani danas čine svega 1,5 posto stanovništva Hrvatske, baštinici su najuspješnije integracije muslimanske manjine u Europi, ističu islamski prvaci u Hrvatskoj i stručnjaci.

Predsjednik Mešihata islamske zajednice u RH muftija Aziz efendija Hasanović izrazio je na svečanosti u Hrvatskom saboru ponos što su Islamska zajednica i Hrvatska postigle vrhunac uređenih i dobrih odnosa na svim nivoima te ih promiču kao jedinstveni model drugim zemljama, koje nažalost imaju određene probleme sa svojim zajednicama.

Autor: Redakcija

 

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close