10. redovna sjednica Općinskog štaba CZ Visoko

Novi  betonski most u Uvorićima

Općinski štab CZ Visoko na 10. redovnoj sjednici održanoj 30.06.2014. godine, prioritetno je razmatrao informacije u vezi sa mostom u zaseoku Rijeka u naselju Uvorići oštećenog uslijed prirodne nepogode poplave.

Prisutnima je pojašnjeno da je Općina Visoko  odmah pristupila izradi projektne dokumentacije sa projektnom kućom „Musala“ nakon koje je napravljen Projekt sanacije mosta u Uvorićima. Grupacija „Prevent“ je pokazala interes  da učestvuje u sanaciji mosta. Međutim, Općina u proteklih 45 dana nije dobila nikakve zvanične informacije iz ove firme o daljnjem postupku pri izvođenju radova.

Nakon novih padavina  most u Uvorićima je pretrpio još oštećenja i sanacija više nije moguća, te se mora izgraditi novi most.

Općina Visoko je odmah pristupila izradi nove projektne dokumentacije za izgradnju mosta čija će vrijednost biti duplo veća od one procijenjene za sanaciju.

  • Također, Općinski štab je donio odluku da se radi pješački drveni most  koji bi se koristio u periodu dok ne bude izgrađen novi betonski  most.

Načelnik Općinskog štaba CZ Visoko informirao je prisutne da su padavine 25-26.juna donijele nove probleme stanovništvu Zimče i Moštra  jer se izlila rijeka Zimačnica i poplavila veliki dio usjeva. Na prethodnoj sjednici, Općinski štab CZ  je donio hitan nalog da se očisti područje oko rijeke, a taj posao je povjeren  JKP“Visoko“ koje je mašinskim i ručnim radom čistio navedeno područje.

Na sjednici Općinskog štaba CZ donesene se sljedeće odluke:

  • Odobrena je raspodjela 530 litara goriva mjesnim zajednicama u svrhu raspodjele sjemenskog materijala stanovništvu MZ i to po 20 l za 19 mjesnih zajednica i 30l za 5 MZ.
  • Odobreno je 210 l dizel goriva firmi „NINE- PROM“ za čišćenje puta u vrijeme elementarne nepogode poplave u Skoparnovićima, Prhovu i Gornjim Porječanima.

Federalni štab CZ je je iz Robnih rezervi Federacije odobrio Općini Visoko 2 000 litara mlijeka u tetrapaku i 700 komada od 250 g feta sira.

  • OpŠCZ Visoko je donio odluku da se odobri 50 litara goriva za prevoz ovih proizvoda.
  • U vezi sa tim Štab je donio odliku da se ustupa 2000 litara mlijeka i 700 paketa sira Centru za socijalni rad koji će proizvode raspodijeliti po kriterijima i vodeći računa o stanovništvu poplavljenih područja i ugroženog klizištima.
  • Donesena je odluka da se još jednoj porodici ugroženoj poplavama i klizištima sa namjenskog transakcijskog računa koji je Općinski štab otvorio za pomoć ugroženom stanovništvu, dodijeli  1 000 KM.
  • Odluka Štaba je i da se po spisku koji je dostavila Služba za financije uputi javna zahvalnica svima koji su uplatili na namjenski transakcijski račun koji je Općinski štab otvorio za pomoć ugroženom stanovništvu.

Komandant OpŠCZ Amra Babić na sjednici je upoznala prisutne da je za Općinu Visoko pristigla donacija  iz Kantonalne uprave od 10 000 dizel litara goriva iz Robnih rezervi Federacije.

  • Na 10. redovnoj sjednici Općinskog štaba CZ formirana je Komisija koja je odmah otišla u Uvoriće, zaseok Rijeka da vidi na licu mjesta stanje mosta i obavijesti stanovništvo o aktivnostima Općine u vezi sa pravljenjem pješačkog drvenog i  izgradnjom betonskog mosta.

Na sjednici je razgovarano o postupku javne nabavke i problemima u vezi sa odabirom izvođača za radove na sanaciji putne infrastrukture i projektne dokumentacije za sanaciju klizišta, te je Štab CZ informisan da se u narednih 30 dana očekuje početak ovih radova.

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close