10 najvećih ekonomija svijeta u 2015. godini

Postoje dvije metode za utvrđivanje najvećih, odnosno najbogatijih ekonomija svijeta.

Najčešće prihvaćena metoda za takvu definiciju jeste uzimanje podataka BDP-a po glavi stanovnika, a to je ništa drugo nego pokazatelj koliko je bogat prosječni stanovnik i šta je ta osoba u mogućnosti kupiti svojim godišnjim prihodom. Druga metoda uzima u obzir zemlje s najvećim ekonomijama, mjerene ukupnim BDP-om.

Prema organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, bruto domaći proizvod (BDP) definisan je kao „agregatna mjera proizvodnje jednaka zbiru bruto dodane vrijednosti svih stanovnika, institucionalnih jedinica koje se bave proizvodnjom (plus svi porezi, minus bilo kakve subvencije na proizvode koji nisu uključeni u vrijednost njihovih outputa).

Većina nabrojanih država oduvijek se nalazila na listi najvećih ekonomija, ali se neke države od ove godine prvi put pojavljuju na listi. Pogotovo je zanimljiv slučaj Sjedinjenih Američkih Država koje su oduvijek bile broj jedan najveće ekonomije svijeta posmatrano po BDP-u, ali su pale na drugo mjesto u aprilu 2015. godine prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Ovaj fenomen pomno su slijedili ekonomisti diljem svijeta koji predviđaju da će Kina biti najveća svjetska ekonomija u godinama koje dolaze i da će Indija, koja trenutno zauzima treće mjesto (iznad Japana) nastaviti i dalje rasti i možda dostići SAD u budućnosti. Zemlje poput Kine i Indije imale su rast BDP-a preko 80% od 2008. godine, a projekcije za ove dvije zemlje su enormne ukoliko nastave rasti ovim tempom.

Deset najvećih ekonomija svijeta (uzimajući u obzir BDP do 2015. godine)

10. Francuska: 2.634 triliona $

Nekada je bila peta po veličini ekonomija svijeta po BDP-u, a spala je na deseto mjesto u nekoliko proteklih godina. U evropskim zemljama kao što su Španija i Njemačka vidljivi su mali znakovi rasta, dok Francuska ne pokazuje znakove oporavka.

9. Velika Britanija: 2.641 triliona $

Velika Britanija je oduvijek bila dio liste s vrlo stabilnom ekonomijom i jednom od najmoćnijih valuta na svijetu. Čak i u današnjem volatilnom globalnom tržištu, stručnjaci su bili iznenađeni stalnim rastom tokom posljednje dvije godine, a projekcije su da će se nastaviti događati barem do posljednjeg kvartala 2016. godine.

8. Indonezija: 2.840 triliona $

Uz stalnu stopu rasta i to preko 61% od 2008. godine, indonezijska ekonomija spada u jedno od brzorastućih tržišta na svijetu. Joko Widodo, predsjednik Indonezije pripisuje brz ekonomski rast zemlje investicijama u infrastrukturu i ekonomski rast u iznosu od 20 biliona dolara od njihovih susjeda Kine i Japana.

7. Brazil: 3.259 triliona $

Brazil je najveća ekonomija u Latinskoj Americi i bilježi rast preko 27% od 2008. godine. Međutim, zemlja bilježi rast od 1% prošle godine i većina stručnjaka stoga predviđa da će se stanje pogoršati u narednih nekoliko godina. Politički i ekonomski nemiri paraliziraju zemlju, čak im ni prošlogodišnje prvenstvo u nogometu nije pomoglo.

6. Rusija: 3.458 triliona $

Iako je evropski div uspio pokazati znakove rasta u posljednjem kvartalu 2014. godine, ruska ekonomija je konstantno tonula, te prvi kvartal u 2015. godini pokazuje pad proizvodnje, izvoza i industrijske proizvodnje.

5. Njemačka: 3.815 triliona $

Za njemačku ekonomiju se smatra da je jedno od najstabilnijih tržišta na svijetu. Njemačka je 2014. godinu završila snažnim naznakama rasta i predviđanjem konzistentnog rasta i u naredim godinama. Minhen je deveti grad na listi „Top 10 najbogatijih gradova svijeta“ mjereno po BDP-u po glavi stanovnika.

4. Japan: 4.843 triliona $

Japan je u posljednjih nekoliko godina stalno padao. Međutim, japanska ekonomija je i dalje jedna od najvećih ekonomija svijeta i projekcije kažu da će tako biti i u narednim godinama. Povjerenje potrošača je na visokoj poziciji u prvom kvartalu 2015. godine, što oslikava povjerenje u tržište u nadolazećim mjesecima.

3. Indija: 7.997 triliona $

Indija je druga najveća rastuća ekonomija na svijetu sa stopom rasta od 81% od 2008. godine. Ispred nje se prema stopi rasta nalazi samo Kina. Proizvodnja i industrijska proizvodnja porasla je u  prvom kvartalu 2015. godine.

2. Sjedinjene Američke Države: 18.125 triliona $

Trenutno drugu najveću ekonomiju svijeta prerastao je azijski div – Kina. Međutim, američka ekonomija je rasla od posljednjeg kvartala 2014. godine, a uz cijene nafte koje svakodnevno idu nadolje, povjerenje potrošača raste i budžeti domaćinstava su viši zbog niske cijene plina.

1. Kina: 18.976 triliona $

Nakon što je prerasla izvanrednu stopu rasta od 93,1%, Kina se trenutno nalazi na vodećoj poziciji najveće ekonomije svijeta, kao što su stučnjaci i predvidjeli. Iako je rast BDP-a opao za 0,7% u prvom kvartalu 2014. godine, stručnjaci predviđaju da će Kina i dalje rasti. Od Kine se očekuje da integriše svoju ekonomiju sa Azijom i Bliskim Istokom.

Prvi put u historiji Kina je premašila BDP Sjedinjenih Američkih Država, mjereći kupovnu moć u 2014. godini. Prema MMF-u, BDP Kine prema kupovnoj moći iznosio je 17,6 triliona $ naspram BDP-a Sjedinjenih Američkih Država koji je iznosio 17,4 triliona $.

Piše: Enida Arnautalić
Izvor: poslovnisvijet.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close