1. oktobra moglo bi biti dogovoreno rješenje za provedbu presude Sejdić-Finci

Šef delegacije EU u BiH nakon sastanka s predsjednikom RS poručio da BiH na putu ka EU “mora ispuniti domaću zadaću”

(AA)

Predsjedink bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će na sastanku političkih lidera BiH s povjerenikom Evropske unije za proširenje Štefanom Fileom 1. oktobra u Briselu biti postignut dogovor oko provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci i mehanizma koordinacije.

„Bilo bi  dobro za BiH da to riješimo i dobijemo kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji“, izjavio je Dodik nakon današnjeg sastanka s šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Peterom Sorensenom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ističući da u RS postoji konsenzus oko načina provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci protiv BiH, Dodik je rekao da je RS „dala mogućnost federalni partnerima da u dogovoru, afirmišući specifičnosti Federacije BiH, predlože rješenje“.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, predsjednik RS je kazao da je taj entitet predložio model koji je „u skladu sa Ustavom BiH i praksom složenih država članica Evropske unije“. Dodao je da se o tom pitanju i dalje vode razgovori te da već ima izrađen dokument „koji je prihvaćen od Srba i Hrvata i sada se čeka odgovor Bošnjaka“.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen istakao je da je stav Evropske unije jasan i da je i predsjedniku RS prenio poruku „da u predizbornoj godini EU želi pozvati BiH da postane njena članica“.

Na tom putu, naglasio je Sorensen, BiH mora ispuniti „domaću zadaću“, koja se kada je u pitanju provođenje presude Sdejdić – Finci treba ogledati u uvjerljivom naporu da se to  riješi. Dodao je i da očekuje da se problem mehanizma koordinacije „uskoro riješi“.

Uz Sorensena, sastanku u Banjaluci su prisustvovali i ambasador Velike Britanije Nigel Casey, ambasador Republike Italije Ruggero Corrias, otpravnik poslova ambasade Republike Grčke Sotirios Demesticas, zamjenik šefa Misije Ambasade Kraljevine Španije Luis Bueno i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Dunja Levak.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close