-TopSLIDEBiHPrivreda

1. juni: Svjestki dan mlijeka

Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization – FAO) Ujedinjenih nacija obilježava 1. juni kao Svjetski dan mlijeka kako bi proslavila sektor proizvodnje mlijeka i istakla važnost mliječnih proizvoda kao globalne hrane. Svake godine od 1. juna 2001. godine ovaj se dan obilježava raznim događajima i programima koji imaju za cilj naglasiti važnost mlijeka.

Kako piše FAO, oko 150 miliona kućanstava širom svijeta bavi se proizvodnjom mlijeka. U većini zemalja u razvoju nose je  mali farmeri što doprinosi njihovoj egzistenciji, sigurnosti hrane i prehrani. Ono im pruža relativno brz povrat i važan je izvor novčanog prihoda.

Posljednjih desetljeća zemlje u razvoju povećale su svoj udio u svjetskoj proizvodnji ove namirnice. Ali ovaj je rast, kako ističu u FAO, uglavnom rezultat povećanja broja muznih krava, a ne povećanja produktivnosti po grlu.

Glavni važan cilj koji stoji iza Svjetskog dana mlijeka je osvijestiti ljude o važnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u našem životu. Osim što su odličan izvor prehrane, mlijeko i mliječni proizvodi također su sredstvo preživljavanja za gotovo milijardu ljudi širom svijeta. Tržište mliječnih proizvoda vrlo je važna komponenta globalne ekonomije.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close