-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleVisokoZdravlje

06.12.2012. – Otvoren Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Dobrinju

Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Dobrinju svečano je otvoren u četvrtak, 6. decembra 2012. godine.

Izgradnja ovog Centra čiji kamen-temeljac je postavljen 9. novembra 2011. godine trajala je godinu dana, a Centar je na usluzi djeci i odraslima sa posebnim potrebama sa područja općina Visoko, Kakanj, Breza, Vareš i Olovo, a njegov kapacitet je 100 korisnika.

Glavni investitor je Ministarstvo za razvoj i ekonomsku suradnju Njemačke koje je obezbijedilo 600.000 eura, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK koji su obeznijedili 150.000 KM,  te Općina Visoko sa 175.000 KM i organizacija „Bild hilft“ iz Njemačke sa 31 000 eura.
U okviru 175.000 KM koliko je Općina Visoko učestvovala u samoj izgradnji Centra je procijenjena vrijednost zemljišta i lokacije na kojoj se izgradio Centar, troškovi urbanističke saglasnosti i odobrenja za gradnju, priključak vode,struje, telefona, kanalizacije, pristupni put te vođenje stalnog stručnog nadzora nad izgradnjom.
Obaveza Općine Visoko  je i tehnički prijem objekta kao i izdavanje upotrebne dozvole. Pilot projekat koji će trajati dvije godine vodit će Udruženje „Humanost“ koje će voditi rad Dnevnog Centra  za djecu i odrasle osobesa posebnim potrebama, nakon čega odgovornost za funkcionisanje centra prelazi u nadležnost ZDK i općina iz kojih dolaze korisnici Centra.

visoko.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close