NogometSport

06.06.1928. – Osnovan fudbalski klub “Rudar” iz Kaknja

6. juna 1928. godine osnovan je fudbalski klub “Rudar” iz Kaknja. FK “Rudar” je član Prve lige FBiH. Svoje utakmice igra na stadionu “Pod Vardom”.

Put do druge lige
Nakon Drugog svjetskog rata Rudar se takmiči u kvalifikacijama za ulazak u republičku ligu u koju i ulaze 1948. godine. U republičkoj ligi igrali su sve do sezone 1954/55 kada klub ispada u ligu Sarajevskog podsaveza a zatim i u Zeničku drugu grupu. U nižim rangovima takmičenja Rudar je igrao sve do 1961. kada nakon odlične sezone kao prvi iz BiH igraju utakmicu baraža sa Hrvatskim predstavnikom Borovom, za ulazak u Drugu saveznu ligu. Na opšte iznenađenje Rudar gubi utakmicu sa 8-0, a za glavnog krivca imenovan je trener Đorđe Detlinger iz Beograda kojeg klub otpušta uprkos jednoj od najboljih sezona u historiji.

Druga savezna liga
Slijedeće sezone sa novim trenerom Miroslavom Mehom Brozovićem, Rudar uspjeva ući u Drugu saveznu ligu u kojoj je igrao samo jednu sezonu – 1962/63. Nakon što su se u sezoni 1963/64. ekspresno vratili u Drugu ligu Rudar uspjeva očuvati svoj status nekoliko sezona. Jedna od glavnih karika je bio i golman Fahrija Dautbegović koji je poslije otišao u zagrebački Dinamo. U sezoni 1970/71. Rudar protiv Bora igra kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu. Slijedeće sezone nakon reorganizacije takmičenja Rudar ispada u republičku ligu. U republičkoj ligi su uz nekoliko dobrih rezultata tavorili do još jedne reorganizacije takmičenja, 1988/89. kada su prebačeni u Međurepubličku ligu jug, a zatim nekoliko sezona poslije u Međurepubličku ligu zapad.

Takmičenje u nezavisnoj BiH
Nakon prekida takmičenja zbog ratnih dejstava i organiziranja NS BiH Rudar se takmiči u najvišem rangu – Prvoj ligi. U sezoni 1998/99. uspijevaju se plasirati na treće mjesto i tako osigurati plasman u play off koji se ipak na kraju nije odigrao. Slijedeće sezone je ostvaren isti uspjeh plasmanom na četvrto mjesto. U grupi B zajedno sa Brotnjom, Jedinstvom i Sarajevom osvajaju zadnje mjesto sa svih 6 poraza što je bila i svojevrsna najava sudbine kluba u slijedećoj sezoni. U maratonskoj, ujedinjenoj, ligi od 22 kluba Rudar na kraju osvaja 18. mjesto i ispada u Drugu ligu (danas Prva liga FBiH) u kojoj igra do danas.

Historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close